Havet dækker mere end to-tredjedele af klodens overflade og er hjem for nogle af verdens mest spektakulære økosystemer. Det regulerer vores klima, producerer halvdelen af den ilt, vi indånder, og er med til at skabe regn og ferskvand.
I århundrede har vi opfattet havet som en uudtømmelig kilde. I dag ved vi, at omkring 60 procent af de fiskebestande, vi kender, er fuldt fiskede og 34 procent er overfiskede. Samtidig lider havet også under råstofindvinding, forurening og massiv udledning af næringsstoffer fra landbruget.
De danske farvande er desværre ingen undtagelse – de er også under pres, både når det gælder fiskebestande og levesteder til fiskene. Havet kan snart ikke trække vejret længere.
Presset på klodens have er enormt.
På den ene side bliver de overfiskede; i alt 94 procent af klodens fiskebestande er fuld udnyttede eller overfiskede, mens millioner af hajer, havfugle, havskildpadder og andre dyr ender som bifangst. Hårdhændede fiskerimetoder, som bundtrawl, ødelægger også havbunden og dermed dyrenes levesteder.
Samtidig er forurening fra landjorden massiv. Olieudslip, udledning af næringsstoffer fra landbruget og plastik er blot nogle af de ting, der forgifter vores have, vores dyr og i sidste led os selv.
Klimaforandringer er med til at forestærke de trusler, som livet i havene er oppe imod, lige fra stigende vandstande til afblegede koraller. Klimaforandringer påvirker ganske enkelt dyrenes muligheder for at leve i og omkring vand. Selvom havet dækker 70 procent af klodens overflade, er kun 3,4 procent beskyttede havområder.
Det holder nemlig hånden under os. Kæmp sammen med os for sunde, vilde og bæredygtigt forvaltede have – herhjemme og ude i verden. Sammen kæmper vi for: