

HAVET KALDER
De sidste 150 år har de danske have ændret sig i en grad, der for de fleste er skjult under overfladen. Med projektet, Havet Kalder, sætter WWF og AAGE V. JENSEN NATURFOND fokus på den tabte danske havnatur, så vi sammen kan kæmpe for at få havet tilbage, som det var engang.
Samtidig inddrages danskerne gennem “Havkorpset”, hvor de med personlige historier, billeder og film dokumenterer havets tilstand, så vi bliver klogere på de udfordringer, vi sammen skal løse.
Havkorpset er åbent for alle. Også for dig.
Med projektet ’Havet Kalder’ vil vi give danskerne mulighed for at genskabe den tabte havnatur.
Derfor inviterer vi alle til at blive del af Havkorpset. Her kan du med dine personlige historier, billeder og film dokumentere havets tilstand. Med dit og andres bidrag får vi et fælles afsæt, så vi ved, hvor vi skal sætte ind for at redde vores tabte havnatur.
Sådan gør du
Gå på Instagram
Vis og beskriv, med billede eller video, en forandring, eller et problem, du har observeret i eller ved havet
Benyt hashtagget #wwfhavetkalder, når du poster din historie
Havet, WWF og AAGE V. JENSEN NATURFOND takker for din hjælp.
WWF har med en række faktaark samlet viden om udvalgte arter og naturtyper med særlig betydning for biodiversiteten i havet. Dyk ned i dem her, og start med “Havet som økosystem”, der giver fundamentet for at kunne arbejde videre med de andre. De ni faktaark danner tilsammen et grundforløb, der giver dine elever en overordnet forståelse af den tabte havnatur. Er du interesseret i et længere forløb, har WWF tidligere udviklet “Opdag Havet”, der giver dine elever en endnu dybere forståelse for havnaturen.
Se det her: https://undervisning.wwf.dk/opdag-havet
De sidste 150 år har de danske have ændret sig en grad, der for langt de fleste er skjult under overfladen. Dyk ned i forandringerne her, og bliv klogere på, hvordan det er gået med ålegræs, torsk, ål, hajer & rokker samt sæler.
Hver dag dokumenterer Havkorpset flittigt havets tilstand på Instagram, så vi alle kan blive klogere og sammen kæmpe for at få vores tabte havnatur tilbage. Dyk ned i historierne fra havet her.
Der findes en poetisk og forunderlig verden under havet. I #gallerivand laver vi autentiske undervandsfotografier hvor billederne er taget over og under havet i samme optagelse.
Billedet er signeret og trykt i max 5 eksemplarer på mat aluminium 72 x 90 cm.
Fotograf #larsnedergaard
#art #artgallery #kunst #kunstfotografi #fotografi #photography #overstandard #undervandsfotografering #underwaterphotography #ethavafoplevelser #wwfhavetkalder #havetoverogunder #northsea #nordvestjylland #visitnordvestkysten #visitloenstrup #loenstrup #visitdenmark #bobedre #euroman #madogbolig #designerstuen #decortips #kunsttilvæggen #hansVISUELLEVERDEN
Det er ikke kun vinterbadning, der giver kuldegysninger 😲
Sæsonen er i fuld gang ❄ Vinterbadning er en forfriskende og oplivende aktivitet. Men det, der i virkeligheden burde give os kuldegysninger, er billeder som dette. En havbund uden liv.
Torsken i Danmark er mange steder helt forsvundet. Det samme gælder vores CO2-superhelt, ålegræsset, der kan optage C02 30 gange hurtigere end tropisk regnskov. Det er skidt for dyrelivet og skidt for vores klimakamp.
Men du kan gøre noget ved problemerne. Bliv en del af WWF’s Havkorps.
Se hvordan via link i bio 💡
#wwfdk #wwf #WWFHavetKalder
Vi overvejer, om vi skal tage dette billede med på påskeudstilling.
#gallerivand, #lønstrup, #lønstrupstrand, #saltvandsbilleder, #larsnedergaard, #visitlønstrup, #visitnordvestkysten, #saltysoul, #grøntvand, #greenwater, #wwfhavetkalder #ethavafoplevelser, #vandmanden, #havetoverogunder, #boligmagasinet #bobedre #kunsttilvæggen, #fotokunst, #lighthouse, gallerivand
Ålegræssets voldsomme tilbagegang 😨
I begyndelsen af 1900-tallet var der 6.700 km2 ålegræsenge, der dannede et kilometerbredt bælte omkring Danmarks kyster. Det svarer næsten til størrelsen på Sjælland.
Men sygdom, forurening og fiskeri har fået ålegræsengene til at svinde mærkbart ind. Så meget, at der i dag kun er 600 km2 tilbage. Det er et stort problem.
Ålegræsengene er nemlig et vigtigt levested for blandt andre krebsdyr, muslinger, snegle, fisk og fugle. Og derudover er ålegræs en klimasuperhelt, der optager C02 35 gange hurtigere end regnskoven.
Hjælp os i kampen for mere ålegræs og en rigere biodiversitet i de danske have.
Læs mere om projektet Havet Kalder via link i bio 💡
#WWFHavetKalder #wwfdk #wwf
Det er ikke lige til at se ved første øjekast... 👀
Men under overfladen er de danske have, mange steder, en (våd) ørken. Tømt for fisk. Tømt for planter. Tømt for liv 💀
Derfor har havet brug for vores alles hjælp 💙 Og du kan gøre dit. Bliv del af vores havkorps - så er du med til at gøre os alle klogere på havet, så vi sammen kan få det på ret kurs igen.
Læs mere om havkorpset via link i bio 💡
#wwfdk #wwf #WWFHavetKalder #HavetKalder
The Office 😊(English below) er der vi kommer til at tilbringe et par dage om ugen. Det betyder også at biksen vil være lukket mandag og søndag fra næste uge.
Vi har dog masser af projekter igang og har allerede taget hul på vinterens skoleprojekt “Elsk din kyst”. Skal din skole også med en tur på stranden så send os en mail.
Det’ gratis 😉🌊💚
Vi ses på stranden
.
-
.
We will have to be a bit more in the office the coming months and we will thus be closed Mondays and Sundays as of next week.
There are plenty of projects we’re working on and have already kicked off the big winter school project “Love your coast” 😊🌊💚
If your school could be interested in a beach cleanup, bingo and soup day with us then send us an email.😉 It’s for free. 💚🌊
See you on the beach
.
.
.
.
.
#omhu #omhu_hvidesande #vesterhavet #hvidesande #hvidesandedk #oplevvesterhavet #havplast #genbrug #recycling #beachcleanup #renstrand #omhuhvidesande #recycle #upcycle #oceanplastic #nordsee #nordseeliebe #meeresliebe #oceanlove #sdg14 #wwfhavetkalder #office #denmark #elskdinkyst
Fællesdans hvor den fælles rytme skabes af bølgerne og lysets flimren af solens refleksioner i overfladen.
#gallerivand, #lønstrup, #lønstrupstrand, #saltvandsbilleder, #larsnedergaard, #visitlønstrup, #visitnordvestkysten, #saltysoul, #grøntvand, #greenwater, #ethavafoplevelser, #vandmanden, #havetoverogunder, #boligmagasinet #bobedre #kunsttilvæggen, #fotokunst, #wakeupandpuke, #artistsagainstseawaste, #wwfhavetkalder gallerivand
I dag havde vi fint besøg af Mejrup Skole som samlede affald og vi fik en god snak om affald i naturen samt recycling. De seje elever samlede 51,5 kg sammen på en halv time…sejt!
I morgen er der igen strandrensning med esmark.de og skolebesøg - Vi glæder os 💪🏼😊🌊😊
Vi ses på stranden.
.
-
.
Today we had a school visiting and played beach bingo and had some good talks about litter in nature, ocean plastic and the importance of recycling. They gathered 51.5 kg of trash in half an hour - awesome 💪🏼
Tomorrow we have our wednesday cleanup with esmark.de and another school visit - We are looking very much forward to it.
See you on the beach.
.
.
.
.
.
#omhu #omhu_hvidesande #vesterhavet #hvidesande #hvidesandedk #oplevvesterhavet #havplast #genbrug #recycling #beachcleanup #renstrand #omhuhvidesande #recycle #upcycle #oceanplastic #nordsee #nordseeliebe #meeresliebe #oceanlove #sdg14 #wwfhavetkalder #school
Megafon har hjulpet os med at lave en analyse, der kortlægger havets betydning for danskerne. Gå på opdagelse i resultaterne herunder, og bliv klogere på danskernes syn på havets tilstand, og den værdi, som vi tillægger havet. Du kan se hele analysen her.
For 96% af danskerne er det vigtigt, at dansk havnatur har det godt.
En sund havnatur er vigtig for os danskere. Både af hensyn til naturen selv, men også så vi selv kan bruge havet. Det betyder noget for os, at vi kan spise fisk, bade i havet, og at der er fisk til fremtidige generationer. Forurening bekymrer os, og det har stor betydning for os, at de truede arter beskyttes.
49% af danskerne mener, det skal være forbudt at fiske i store dele af de danske farvande.
Og blandt dem med tilstrækkelig viden om erhvervsfiskeri er der markant tilslutning til at begrænse erhvervsfiskeri i 60% af de danske farvande. Næsten halvdelen af de adspurgte har dog ikke nok viden til at kunne tage stilling til emnet.
81% af danskerne går ind for maritime nationalparker.
Hele otte ud af 10 adspurgte støtter op om regeringens beslutning om at anlægge nationalparker i havene. Kun 4% er enten negative eller meget negative overfor beslutningen. Og hele 62% mener, at vi generelt skal gøre mere for at beskytte dansk havnatur.
58% af danskerne spiser fisk en eller flere gange om ugen.
Generelt vil danskerne gerne spise fisk. Over halvdelen svarer, at de spiser fisk en eller flere gange om ugen. Men næsten halvdelen ved ikke, om den fisk, de spiser, er bæredygtigt fanget. 37% foretrækker at købe bæredygtigt fanget fisk, men mangler viden om, hvordan de gør det.
90% af danskerne ved ikke, hvor drastisk antallet af unge ål er faldet.
Danskerne undervurderer det faktiske fald i antallet af unge ål ved de danske kyster. 23% tror, at faldet er på 50-74%. Kun 16% ved, at det rigtige tal er 90%. Konfronteret med sandheden går 65% ind for handling, der beskytter den truede ål.
84% af danskerne støtter op om beskyttelsen af dansk havnatur.
WWF har en række forslag til forbedring af havnaturen, som der blandt de adspurgte er bred opbakning til. Cirka 68% går f.eks. ind for et forslag om at begrænse naturskadeligt bundtrawl og skabe bedre forhold for naturskånsomt fiskeri.
Danmark er en havnation, omgivet af mere end 8.750 kilometer kyst. Hvor end vi er, har vi ikke mere and 50 kilometer til vandet. Og gennem århundreder har vi skabt en kultur omkring livet ved havet, som vi bruger til alt fra en dukkert til dykning, fiskeri eller surfing.
Men når det kommer til havets tilstand, er sandheden for de fleste ukendt. Generation efter generation har vi gradvist vænnet os til en dårligere udgave af vores engang sprudlende havnatur. Nogle forandringer er sket så langsomt, at vi ikke har lagt mærke til dem. På den måde får hver ny generation sin egen målestok for, hvornår havets tilstand er normal. Og den kan ofte være utroligt ringe sammenlignet med tilstanden for blot en generation siden.
Men hvordan står det til lige nu? Lad os tage en dyb indånding og et dyk til bunden. Her bliver vi alt for ofte mødt af en våd ørken: Det grønne ålegræs, der for hundrede år siden dækkede store dele af havbunden, er mange steder helt væk. Det samme er størstedelen af fiskene. Havet kalder på handling nu!
Med projektet, Havet Kalder, sætter WWF og AAGE V. JENSEN NATURFOND fokus på den danske havnatur og de konsekvenser, det har for det marine økosystem og os mennesker, hvis den går tabt.
Projektet løber fra 2021 til 2023. Danskerne inddrages i projektet ved at levere dokumentation om havet, der bliver brugt til at kortlægge dets udfordringer.
Alt sammen med det formål at højne danskernes bevidsthed om havet, så vi sammen kan genvinde vores tabte havnatur.
Havet Kalder.
Mere viden. Større håb for dansk havnatur.