Havet Kalder på din hjælp

Rasmus Brohave er ambassadør for Havet Kalder og hjælper os med at sætte havet på dagsordenen. Men vi har også brug for din hjælp til at dokumentere havets tilstand, så vi sammen kan få den tabte havnatur tilbage. 

Post din havhistorie på Instagram med #wwfhavetkalder, og bliv del af Havkorpset. 

Vi glæder os til at få dig med. 

Bliv del af Havkorpset

Med projektet ’Havet Kalder’ vil vi give danskerne mulighed for at genskabe den tabte havnatur.
Derfor inviterer vi alle til at blive del af Havkorpset. Her kan du med dine personlige historier, billeder og film dokumentere havets tilstand. Med dit og andres bidrag får vi et fælles afsæt, så vi ved, hvor vi skal sætte ind for at redde vores tabte havnatur.

Sådan gør du

Gå på Instagram

Vis og beskriv, med billede eller video, en forandring, eller et problem, du har observeret i eller ved havet

Benyt hashtagget #wwfhavetkalder, når du poster din historie

Havet, WWF og AAGE V. JENSEN NATURFOND takker for din hjælp.

Faktaark

WWF har i seks faktaark samlet viden om en række arter og naturtyper med stor betydning for biodiversiteten i havet. Dyk ned i dem her, og start med “Havet som økosystem”, der giver fundamentet for at kunne arbejde videre med de andre. De seks faktaark danner tilsammen et grundforløb, der giver dine elever en overordnet forståelse af den tabte havnatur. Er du interesseret i et længere forløb, har WWF tidligere udviklet “Opdag Havet”, der giver dine elever en endnu dybere forståelse for havnaturen.

Se det her: https://undervisning.wwf.dk/opdag-havet

 

Havet kalder på handling

Hver dag dokumenterer Havkorpset flittigt havets tilstand, så vi alle kan blive klogere og sammen kæmpe for at få vores tabte havnatur tilbage. Dyk ned i historierne fra havet her.

#wwfhavetkalder ...

3 0

(English below) Kom med os og havmiljoevogter på stranden på søndag og gør noget godt for hav og strand.

Vi kvitterer med lidt sødt og noget at varme sig på for fyldte poser.

Ses vi?
.
-
.
Come join us and havmiljoevogter for a day cleaning the beach on Sunday.

We have arranged for something warm and a bit of sweet in return for full collection bags.

See you there?
.
.
.
.
.
.
.
#omhu #omhu_hvidesande #vesterhavet #hvidesande #hvidesandedk #oplevvesterhavet #havplast #genbrug #recycling #internationalcoastalcleanup #beachcleanup #renstrand #omhuhvidesande #oceanplastic #nordsee #nordseeliebe #meeresliebe #oceanlove #sdg14 #wwfhavetkalder #denmark
...

53 0

Regram: @holdvejret har delt et tankevækkende opslag på #wwfhavetkalder om fiskenes forsvinden. Havet omkring Danmark er historisk presset. I årtier har vi udnyttet havets goder og resurser med en idé om at havet er utømmeligt uden nævneværdig omtanke for havet selv. Det har gjort, at havets bæreevne i dag er langt overskredet, og vi kan nemt se, at havnaturen er forarmet. så mange tak for at dele din observation.
------
Mit første DM i uvjagt var i 2007. Når jeg kigger på havet under overfladen i dag føles det som en evighed siden.

Torsk, multer, ål og skrubber er i de senere år fuldstændig forsvundet.

Vi ser kun undtagelsesvis et par stykker - og til DM i år (2022) så jeg bare en enkelt skrubbe på 5 timers dykning.

Det er kæmpe kollaps de seneste år. Fiskene forsvinder for øjnene af os.

Havet er presset. Det er os der presser havet. På alle tænkelige måder.

Kvælstof fra landbruget
Overfiskeri
Slæbende redskaber
Stigende temperaturer
Udledning af gift og tungmetaller
Klapning af havneslam
Havneudvidelser
Kunstige øer
Olieudslip
Inddæmning af fjordarme
Overløb fra kloaker
Affald og plastik
Brobyggerier
Havvindmøller
Gasledninger
Bundmaling
Ballastvand
Invasive arter
Havbrug
Muslingeskrab
Energiøer
Olieboreplatforme
DeepSea Mining
Trafikstøj
Osv...

Vi bliver nødt til at gøre en kæmpe indsats hvis der skal bære liv i havet i fremtiden.

#wwfhavetkalder #uvjagt #undervandsjagt #dkpol
...

120 3

Regram: @osomhavet har delt et opslag på #wwfhavetkalder om ålegræs. Og vi er helt enige i betragtningerne, ålegræs har stor betydning for havnaturen, og vi har kun 1/3 del tilbage af det, vi har haft for 100 år siden. Genopretning er bestemt noget, vi prioriterer, men det er også utroligt vigtigt at beskytte - og beskytte bedre - det eksisterende ålegræs. Tak for at dele jeres observationer om havets tilstand 🙏

------

Årets tema til World Ocean Day er: Revitalization: collective action for the ocean! Derfor vil vi fortælle lidt om ålegræs og hvad vi kan gøre for havet🌱

Ålegræs (Zostera marina) er en naturlig del af det danske havmiljø. Et andet navn for ålegræs er Almindelig Bændeltang, selvom det faktisk ikke er en tangplante, men en blomsterplante!

Ålegræs tilhører havgræsserne som findes i stort set alle farvande i verdenen🌎

Det er en undervands plante, som er utrolig vigtig for fiskeyngel, kystsikring, vandkvalitet og generelt den marine fauna! Derudover optager ålegræs en masse CO2 og har dermed en positiv effekt på klimaet og havmiljøet🌱

Ålegræs bruges i Danmark som indikator på havmiljøets tilstand. Desværre er alle ålegræsser gået ufattelig meget tilbage i udbredelse de seneste mange år, og vi har derfor ikke meget af de naturlig ålegræsbede tilbage😢

Grundet ålegræs essentielle økologiske betydning, er det derfor vigtigt at få restaureret disse ålegræsbede igen.
#wwfhavetkalder #wwfdk #wwf
...

110 1

Se videoen her: https://bit.ly/3JpgvRq #havetlider #havetkalder #wwfhavetkalder ...

4 0

I sidste uge var jeg i Skagen for at tage billeder, og svømmede, lige som på Djursland i sidste måned, ind i store flokke af brandmænd. I denne uge har der også været masser af dem her ved Lønstrup hvor vi ellers mest ser de blå. Engang var august den store brandmandsmåned, men det ser ikke ud til at holde. Ubalance i vores natur? Vores politikere skal simpelthen til at gøre i stedet for at snakke, når det gælder vores havmiljø.

#gallerivand, #lønstrup, #lønstrupstrand, #saltvandsbilleder, #larsnedergaard, #visitnordylland, #visitlønstrup, #toppenafdanmark, #saltysoul, #grøntvand, #greenwater, #ethavafoplevelser, #vandmanden, #boligmagasinet #bobedre #kunsttilvæggen, #fotokunst, #wwfhavetkalder gallerivand
...

29 0

Havet Kalder på viden

Megafon har hjulpet os med at lave en analyse, der kortlægger havets betydning for danskerne. Gå på opdagelse i resultaterne herunder, og bliv klogere på danskernes syn på havets tilstand, og den værdi, som vi tillægger havet. Du kan se hele analysen her.

For 96% af danskerne er det vigtigt, at dansk havnatur har det godt.

For 96% af danskerne er det vigtigt, at dansk havnatur har det godt.

En sund havnatur er vigtig for os danskere. Både af hensyn til naturen selv, men også så vi selv kan bruge havet. Det betyder noget for os, at vi kan spise fisk, bade i havet, og at der er fisk til fremtidige generationer. Forurening bekymrer os, og det har stor betydning for os, at de truede arter beskyttes.

49% af danskerne mener, det skal være forbudt at fiske i store dele af de danske farvande.

49% af danskerne mener, det skal være forbudt at fiske i store dele af de danske farvande.

Og blandt dem med tilstrækkelig viden om erhvervsfiskeri er der markant tilslutning til at begrænse erhvervsfiskeri i 60% af de danske farvande. Næsten halvdelen af de adspurgte har dog ikke nok viden til at kunne tage stilling til emnet.  

81% af danskerne går ind for maritime nationalparker.

81% af danskerne går ind for maritime nationalparker.

Hele otte ud af 10 adspurgte støtter op om regeringens beslutning om at anlægge nationalparker i havene. Kun 4% er enten negative eller meget negative overfor beslutningen. Og hele 62% mener, at vi generelt skal gøre mere for at beskytte dansk havnatur. 

58% af danskerne spiser fisk en eller flere gange om ugen.

58% af danskerne spiser fisk en eller flere gange om ugen.

Generelt vil danskerne gerne spise fisk. Over halvdelen svarer, at de spiser fisk en eller flere gange om ugen. Men næsten halvdelen ved ikke, om den fisk, de spiser, er bæredygtigt fanget. 37% foretrækker at købe bæredygtigt fanget fisk, men mangler viden om, hvordan de gør det. 

90% af danskerne ved ikke, hvor drastisk antallet af unge ål er faldet.

90% af danskerne ved ikke, hvor drastisk antallet af unge ål er faldet.

Danskerne undervurderer det faktiske fald i antallet af unge ål ved de danske kyster. 23% tror, at faldet er50-74%. Kun 16% ved, at det rigtige tal er 90%. Konfronteret med sandheden går 65% ind for handling, der beskytter den truede ål. 

84% af danskerne støtter op om beskyttelsen af dansk havnatur.

84% af danskerne støtter op om beskyttelsen af dansk havnatur.

WWF har en række forslag til forbedring af havnaturen, som der blandt de adspurgte er bred opbakning til. Cirka 68% går f.eks. ind for et forslag om at begrænse naturskadeligt bundtrawl og skabe bedre forhold for naturskånsomt fiskeri.

Havet Kalder

Danmark er en havnation, omgivet af mere end 8.750 kilometer kyst. Hvor end vi er, har vi ikke mere and 50 kilometer til vandet. Og gennem århundreder har vi skabt en kultur omkring livet ved havet, som vi bruger til alt fra en dukkert til dykning, fiskeri eller surfing.  

Men når det kommer til havets tilstand, er sandheden for de fleste ukendt. Generation efter generation har vi gradvist vænnet os til en dårligere udgave af vores engang sprudlende havnatur. Nogle forandringer er sket så langsomt, at vi ikke har lagt mærke til dem. På den måde får hver ny generation sin egen målestok for, hvornår havets tilstand er normal. Og den kan ofte være utroligt ringe sammenlignet med tilstanden for blot en generation siden. 

Men hvordan står det til lige nu? Lad os tage en dyb indånding og et dyk til bunden. Her bliver vi alt for ofte mødt af en våd ørken: Det grønne ålegræs, der for hundrede år siden dækkede store dele af havbunden, er mange steder helt væk. Det samme er størstedelen af fiskene. Havet kalder på handling nu!   

Havet kalder på samarbejde

Med projektet, Havet Kalder, sætter WWF og AAGE V. JENSEN NATURFOND fokus på den danske havnatur og de konsekvenser, det har for det marine økosystem og os mennesker, hvis den går tabt.  

Projektet løber fra 2021 til 2023. Danskerne inddrages i projektet ved at levere dokumentation om havet, der bliver brugt til at kortlægge dets udfordringer.  

Alt sammen med det formål at højne danskernes bevidsthed om havet, så vi sammen kan genvinde vores tabte havnatur.  

Havet Kalder.  

Mere viden. Større håb for dansk havnatur.