07/11/2022

PRESSET PÅ TIGEREN STIGER

Der er kun 4.500 vilde tigere tilbage i verden, og en ny rapport viser, at alle dele af tigeren – fra knurhår til haler – er i høj kurs. I perioden 2000-2022 har myndighederne konfiskeret næsten lige så mange tigere, som der findes i den vilde natur.

En ny rapport fra TRAFFIC, en NGO specialiseret i at bremse handel med vilde dyr og planter, viser, at presset på klodens vildere tigere er stigende. Alle dele af tigerne er eftertragtede og på 20 år, er der blevet beslaglagt næsten lige så mange ulovligt handlede tigere, som der findes tigere i den vilde natur. Tallet er beregnet ud fra de dele af tigeren, der er blevet beslaglagt i de sidste to årtier, som omfatter 1.313 hele skind, mere end 2,9 tons tigerknogler og 403 knurhår.

I de seneste år er en stigende del af den ulovlige handel flyttet over på nettet. Mellem 2019-2022 er der blevet identificeret 675 profiler på sociale medier, der handler med tigerdele.

Læs også: Snart klapper fælden for tigeren

”Da al ulovlig handel med tigere i sagens natur ikke er dokumenteret, forventer vi, at det rigtige tal på, hvor mange tigere, der er blevet handlet i de sidste 20 år, er meget, meget større.” fortæller Heather Sohl, som leder WWF’s Tigers Alive-program.

Når tigerdelene bliver beslaglagt, er det i form af meget forskellige produkter. Det er for eksempel hele tigerskind, knogler, tænder, klør, tigervin, traditionel medicin eller produkter, der symboliserer magi eller rigdom.

Ring lavet af tigerkropsdele

En tigers testikel til salg på Tha Phra Chan-markedet, Bangkok, Thailand

Produkter fra vilde tigere og tigerfarme

Den nye kortlægning fra TRAFFIC viser også, at ulovlig handel med tigere fra tigerfarme er vokset. Andelen af beslaglagte tigerdele fra tigerfarme er vokset fra 9 procent i 2005 til over 50 procent i 2018-19.

Stigningen vidner om, at der er flere tigere, der bliver avlet i fangenskab. I dag er der over 8.000 tigere fordelt på 300 tigerfarme i Asien. Samtidig er der blot 4.500 vilde tigere tilbage i naturen.

”Udfordringen er, at tigerfarme øger handlen og giver potentielle kunder en opfattelse af, at produkter fra tigere er nemt tilgængelige. Samtidig viser forskellige undersøgelser, at kunderne har en præference for dele fra vilde tigere, da de mener, de er mere potente i for eksempel traditionel medicin. På denne måde er tigerfarme med til at øge krybskytteri på de vilde tigere. ” forklarer Heather Sohl.

Konfiskerede ulovlige traditionelle kinesiske lægemidler udvundet af tigere og andet dyreliv.

 

Et tigerskelet i spiritus i en butik i Mong La, Myanmar.

Vi fjerner snarer – med din støtte

WWF’s rangers samler tusinder og atter tusinder af snarer ind, når de patruljerer skovene, hvor tigerne lever. Vi kæmper samtidig for at identificere krybskytterne og ulovlig aktivitet, før de lægger snarerne ud og samarbejder også med regeringerne i tigerlandene for at stramme lovgivningen og lukke ulovlige markeder – både de fysiske og den handel, der foregår online.

Læs også: Trine Dyholm sætter spot på snarekrisen

For at samle penge ind til vores arbejde har Trine Dyrholm stillet op til et foto-shoot, hvor hun optræder med rigtige snarer fra naturen om halsen. Garnfirmaet Hobbii har solgt opskrifter på en fed tiger-striktrøje, hvor alle pengene fra salget er gået til WWF Verdensnaturfondens arbejde for klodens vilde tigere. Og så er der jer, vores støtter og følgere, der har doneret til at fjerne snarer fra naturen.

Vi er kommet godt fra start og håber på at endnu flere vil støtte vores kamp for at sikre klodens vilde tigere en fremtid.

Rangers demonstrerer hvordan en snare virker i Cambodia. 

Din støtte nytter

Du kan stadig være med til at støtte vores arbejde for tigerne. Strik en sweater, send en sms-donation eller giv en naturgave i julegave i år med tigeren på. Alt nytter.

  • Send ‘tiger’ til 1217 og støt med 150kr.
  • Send et valgfrit beløb her.
  • Giv en naturgave i julegave her.
  • Strik en sweater og støt her.