10/10/2022

Trine Dyrholm sætter spot på snarekrisen

I en ny billedserie af den prisvindende fotograf Marie Hald er skuespiller Trine Dyrholm portrætteret med en snarefælde fra Vietnam om halsen. Sammen med en ny rapport sætter WWF Verdensnaturfonden fokus på snarekrisen.

En snare er en primitiv fælde lavet ud af for eksempel kabler og metalwirer. Den formes som en løkke og er nærmest usynlig i skovbunden. Tigeren – men også elefanter, aber og mange, mange andre vilde dyr – går i fælden. De mister i bedste fald en pote og i værste fald livet.

På trods af, at der ligger millioner af snarer i Asiens skove, så er snarekrisen en usynlig krise. For at sætte spot på problemet har World Press Photo-vinder Marie Hald og skuespiller Trine Dyrholm gjort snarekrisen synlig med en stærk billedserie.

”Trine Dyrholms udtryk skulle være vildt, intenst, stærkt og sårbart på én gang. Nøjagtigt som tigerne, der bliver ofre for fælderne i Sydøstasien,” siger Marie Hald om billedserien.

En populær vare på det sorte marked

Krybskytteri og tab af levesteder er nogle af de primære årsager til, at tigerantallet er faldet fra 100.000 til omkring 4.000 på et århundrede. Men snarekrisen er i de seneste år blevet endnu en faktor, der truer de vilde tigere. Den primitive fælde har været kendt længe, men antallet af snarer er eksploderet de seneste år. Nye tal viser, at omkring halvdelen af snarerne er sat ud specifikt for at fange vilde tigere, og herefter sælge dem ulovligt på det sorte marked.

”Tigerne er truet af en ulovlig efterspørgsel på legemsdele fra vilde dyr, som blandt andet bliver brugt i traditionel medicin i Sydøstasien og Kina. Illegal handel med dyr er en lukrativ industri, og er på verdensplan den fjerdestørste industri kun overgået af handel med mennesker, våben og narkotika. Vi kæmper sammen med kollegaer i hele verden for at stoppe ulovlig handel med tigere, lukke de ulovlige markeder ned og bevare den vilde natur, som tigerne lever i,” siger Bo Øksnebjerg og understreger samtidig, at WWF opfordrer regeringer i de lande, hvor der lever store kattedyr, til at prioritere aktiviteter, der adresserer snarekrisen.

WWF har øget patruljering i de sydøstasiatiske skove og forsøger at få fjernet de mange millioner fælder. For eksempel har WWF i Myanmar oprustet patruljeringen til seks patruljeringsgrupper af ti personer.

I oktober mødes repræsentanter fra de 13 tigerlande til et globalt topmøde, hvor fokus er beskytte tigeren og genoprette dens levesteder.

For 150 kroner kan vi fjerne 20 snarer. Støt med en enkeltdonation her.

Fakta om tigere og snarer:

  • For 100 år siden var der ca. 100.000 vilde tigere på kloden. I 2010 var der kun 3.200 tilbage.
  • På grund af en stor koordineret indsats mellem bl.a. WWF og de lande, hvor der lever tigere, er tallet forsigtigt på vej op igen. I 2016 var tallet derfor 3.900. Det vurderes, at der nu er mellem 4.000 og 4.500 vilde tigere tilbage.
  • Illegal handel med dyr er en lukrativ industri. På verdensplan er det den fjerdestørste industri kun overgået af handel med mennesker, våben og narkotika. Handlen generer op til 23 milliarder dollars i ulovlige indtægter hvert år.
  • Krybskytter lægger snarer ud i et ubegribeligt omfang, som fanger alle dyr, der er så uheldige at gå ind i dem. En snare er en primitiv fælde lavet ud af for eksempel kabler og metalwires, der formes som en løkke og er nærmest usynlig i skovbunden.
  • Tigerne har mistet 95 procent af deres levesteder i de sidste 100 år og afskovning, ulovlig skovhugst og infrastrukturprojekter truer med at reducere levestederne yderligere.
  • WWF’s rangers patruljerer vigtige tigerlandskaber for krybskytter og snarer. De arbejder på at få landenes regeringer og lokalsamfund til at lukke illegale markeder og stoppe transport og handel med vilde dyr på tværs af landegrænser. Sideløbende kæmper WWF for at bevare og genoprette den vigtige natur, som tigerne har brug for.

Læs den nyeste snarerapport her.