25/09/2023

Mød fem fantastiske arter i Amazonas, vi kæmper for at bevare

Hvert år forsvinder cirka 50.000 forskellige arter fra de tropiske regnskove. Amazonas er blandt de hårdest ramte regnskove. Læs om jaguaren, dovendyret og tre andre ikoniske Amazonas-arter, som er i tilbagegang på grund af skovbrande og menneskelig påvirkning.

Amazonas’ biodiversitet er intet mindre end imponerende. Omkring hver tiende art lever i regnskoven. Millioner af pattedyr, fugle, krybdyr, insekter og fisk lever i fascinerende økosystemer.

Udover at være et hotspot for biodiversitet er regnskoven, der strækker sig over ni lande, også en vigtig brik i kampen mod klimaforandringerne, da træerne absorberer og lagrer CO2.

Desværre er Amazonas truet af forskellige menneskeskabte faktorer som for eksempel afskovning, minedrift og skovbrande. Ifølge en opgørelse fra Rainforest Foundation US er der alene i første halvår af 2023 i Brasilien brændt 1,45 millioner hektar regnskov. Det svarer til to gange Sjælland.

Rainforest Action Network anslår, at der hver dag forsvinder 137 arter i verdens regnskove som følge af menneskelig påvirkning. Altså 50.000 arter om året.

Her kan du læse om fem arter, vi risikerer at miste, hvis vi ikke handler.

 

Jaguaren

Engang levede jaguaren helt fra Midtvesten i USA til spidsen af Sydamerika. I dag findes den primært i Amazonas’ jungle. Det imponerende kattedyr, som både jager godt i vand og på land, placerer sig på toppen af fødekæden og udfylder derfor en vigtig rolle i økosystemet.

Jaguaren er som mange andre dyr truet af afskovning. Dens levesteder bliver opsplittet, hvilket gør det sværere for den at finde føde og andre jaguarer, når den skal parre sig. Det har gjort, at jaguarbestanden de seneste år har været faldende.

Læs mere om WWF’s kamp for at beskytte jaguaren her

 

Dovendyret

Det mest dovne dyr i verden er oftest at finde i Amazonas’ trætoppe, hvor den hænger ud. Det ikoniske dyr tilbringer faktisk det meste af sin tid hængende med hovedet nedad – mere præcist 90 procent af sit liv.

Som et af verdens sløveste dyr er dovendyret især udsat ved blandt andet skovbrande. Med en fart på 250 meter i timen, når den desværre ikke langt, når flammerne først tager om sig.


Læs mere om dovendyret i WWF’s dyreleksikon her

 

Lyserød floddelfin

Verdens største floddelfin kan først og fremmest kendes på sin sjældne og fascinerende farve. Med sin lange, snudeformede mund og en særlig flad og lang rygfinne adskiller den sig fra sine havlevende slægtninge. De lyserøde floddelfiner færdes i Amazonas’ floder.

Delfinerne er blandt andet truet på grund af den store sojaproduktion i Amazonas. Her bygges der dæmninger til transport, som ødelægger dens levesteder. Og i produktionen udledes pesticider, som forurener vand og land.

 

Kæmpeodderen

Som navnet antyder, er kæmpeodderen et stort dyr i Amazonas’ natur. Den kan blive op til to meter og 30 centimeter. I Sydamerika kaldes den også flodulven, da den lever og jager i flok. Kæmpeodderen er heller ikke bange af sig, når det gælder føde. På menukortet står både piratfisk, anakondaer og alligatorer.

Den store odder er blevet jaget af mennesker for sin fine, bløde pels. Fordi den holder til i huller, er den nem at fange – jægerne skal bare vente foran indgangen.



Læs mere om kæmpeodderen i WWF’s dyreleksikon her.

 

Tapiren

Tapiren kan oftest kendes på sin særlige næse. Den kan både bruges som griberedskab, når den spiser, og som snorkel, når den bader. Derudover bliver tapirerne også kaldt skovens gartnere. De bevæger sig over store afstande og mellem forskellige typer levesteder. De spiser frugt et sted, sluger frøene og spreder dem med afføringen.

På grund af skovrydning i Amazonas, blandt andet til plantager, er tapirens levesteder og fødeforsyning blevet stærkt reduceret.