03/03/2023

5 slags tang du kan spise

I Danmark er du aldrig længere end 50 kilometer fra havet. Så hvorfor ikke høste lidt tang til at pifte din salat eller suppe op med? Netop nu – i det tidlige forår – smager tangen allerbedst. Så smøg ærmer og bukser op og kom afsted – og læs mere om spiselig tang her.

Langs de danske kyster gror over 400 forskellige slags tang. Stort set al tang er spiseligt – og ovenikøbet lækkert! Her er lidt inspiration til fem slags tang, du kan finde og spise her i Danmark.

Søsalat (Ulva lactuca)

Danner meget store, tynde grønne flager, som minder om salatblade. Den findes i mange former og kan smage både mildt og saltet eller mere bitter og skarp. Du kan spise den rå i salater eller i en god suppe.

    

Strengetang (Chorda filum)

Du kan kende den på dens lange tynde strenge. Den kan vokse på selv den mindste sten og blive op til 4 meter. Den har en fin citronagtig smag. Kog den helt kort sammen med din pasta – så bliver den lysende grøn.

Carragentang (Chondrus crispus)

Kendes på dens bruskagtige struktur og mørkerøde farver. Bliver op til 15 centimeter og smager af salt, umami og skaldyr. Den er yderst dekorativ og smager godt som for eksempel pesto.

Blæretang (Fucus vesiculosus)

Kendes på sin luftfyldte blærer, som får tangspidserne til at flyde opad. Kan blive op til 70 centimeter lang. Hæld kogende vand over den friske blæretang. Så forsvinder de orangebrune farvestoffer, og tangen bliver smuk grøn. Hvis du pensler med olie og bager i ovnen i 40 minutter, får du de lækreste blæretangschips.

Sukkertang (Saccharina latissima)

Den er kendt for at udskille sukkerstoffet mannitol, når den tørrer. Derfor bliver den brugt i stedet for sukker i en del produkter. Når den er helt frisk, smager den af hav, agurk og umami, så brug den i salater eller tørret i din chokoladekage.

Et par gode huskere, når du finder tang

Pluk altid din tang i rent vand, og spis aldrig tang, der er skyllet op på stranden.

Brug en saks eller kniv, og skær kun de yderste blade af tangen. På den måde kan tangen leve videre og komme andre til gavn.

Læs vores øvrige nyheder her