16/06/2021

Sådan skåner du naturen – ny guide til bæredygtigt plastikforbrug

Danmark er det land i Europa, der producerer mest husholdningsaffald pr. indbygger – herunder en stor mængde plastikaffald. Det vil WWF Verdensnaturfonden og Tuborg lave om på med projektet ’Det Store Plastik-knæk’. Et projekt, der skal hjælpe danskerne med at bruge plastik på den mest bæredygtige måde.

Danskerne er generelt et miljøbevidst folkefærd og bevidste forbrugere. Så hvordan kan det være, vi er så dårlige til at affaldssortere, genbruge og genanvende vores plastik? I de seneste år har der været stor fokus på plastik og forbrug – en velkommen og positiv udvikling. Men det har også medført en overflod af vejledninger, gode råd og anbefalinger, som måske kan gøre det uoverskueligt og svært at handle på de gode intentioner.

”Plastik i Danmark er en uigennemskuelig jungle af plastiktyper, vejledninger og råd, som man nemt kan fare vild i. Derfor har mange danskere rigtig dårlige plastikvaner – ofte uden selv at vide det. Det vil Tuborg og WWF gøre noget ved, så alle nemt kan gøre en række små ting, som vil have en stor betydning for, at vores truede planet og dyreliv ikke kvæles i plastik,” siger Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.

Det handler dog ikke kun om, hvordan vi genanvender og affaldssorterer. Det giver også god mening at se på, hvordan vi kan nedbringe mængden af den plastik, vi indkøber og bruger i vores hverdag.

Det behøver ikke at være svært
Tuborg og WWF Verdensnaturfonden har på baggrund af de kedelige tal sat sig for at undersøge danskernes plastikvaner og udarbejde en række helt konkrete løsningsguides inden for seks samfundsområder, hvor mange danskere færdes:

  • Hjemmet
  • Foreninger og forbund
  • Kontoret
  • Institutioner
  • Spisesteder
  • Events

Bo Øksnebjerg er heller ikke i tvivl om, at de nye guides kommer mange til gode. ”Områderne dækker de steder, hvor danskerne lever, arbejder og samles – fra andelsboligen til sportsklubben. Med de nye guides kan foreningsbestyrelser, ledere eller frivillige nemt gøre en indsats for at nedbringe plastikforbruget hos sig selv. Derfor forventer jeg, at alle danskere på en eller anden måde vil få glæde af de nye guides, der dermed heller ikke bliver helt ringe for Danmarks natur.”

Det behøver således hverken være svært eller uoverskueligt at reducere dit plastikforbrug. Heller ikke på en større skala, hvis du er restaurantchef eller institutionsleder. Hver løsningsguide er tilmed inddelt i sværhedsgrader, så der både er noget til dig, der har været opmærksom på dit plastikforbrug længe, og dig, der først skal til at gå i gang.

Hvis du er en af de mange danskere, der gerne vil give naturen en hjælpende hånd, men ikke helt ved, hvordan du skal gribe det an? Så kan du med fordel starte her!   Med de nye guides i hånden er det nemlig hverken svært eller uoverskueligt at reducere dit plastikforbrug.

Læs mere, og download din guide her: www.wwf.dk/detstoreplastikknaek


FAKTA:

  • I 2019 genererede vi danskere ca. 842 kg affald pr. indbygger[1]
  • Under en tredjedel af plastikaffaldet i Europa bliver genanvendt[2]
  • Hvert år udleder produktionen af plastik 400 mio. tons CO2 globalt[3]
  • Kun 14% af plastikaffald fra private hjem bliver reelt genanvendt i Danmark[4].

[1] Affaldsstatistik 2019 – Miljøstyrelsen

[2] Plastikaffald og genbrug i EU: Fakta og tal

[3] Plastikaffald og genbrug i EU: Fakta og tal

[4] Affaldsstatistik 2019 (Estimat fra 2018) – Miljøstyrelsen