28/10/2024

Ny rødliste-vurdering: Nu er pindsvinet ’nær truet’

IUCN’s rødliste opjusterer pindsvinets status til ’nær truet’ i en ny vurdering, der offentliggøres i dag. Arten går tilbage med helt op til 50 procent på kun ét årti.

Der bliver færre og færre pindsvin i naturen. Det fører nu til, at dyret ændrer status på den internationale rødliste over truede arter. Fra at være klassificeret som livskraftig bliver pindsvinet nu vurderet til ’nær truet’.

Det er IUCN, der står bag den internationale rødliste, og som i dag offentliggør en ny vurdering af det europæiske pindsvin, der viser en tilbagegang på op til 50 procent for arten på kun ti år.

Det europæiske pindsvin lever i det mest af Vesteuropa, herunder også i Danmark.

Den danske pindsvineforsker Sophie Lund Rasmussen, også kendt som Dr. Pindsvin, har sammen med sin forskerkollega Abigail Gazzard leveret den rapport, som ligger til baggrund for pindsvinets opdaterede bevaringsstatus.

”Det er utrolig trist, at pindsvinet går tilbage. Desværre er det ikke en overraskelse, for pindsvinet har trange kår, når de tvinges til at bo så tæt med os mennesker. Blandt andet viser vores forskning, at 9 ud af 10 danske pindsvin havde pesticider i leveren,” siger Sophie Lund Rasmussen.

Pindsvinets tilbagegang skyldes særligt mangel på levesteder, fordi landbrug og boligkvarter overtager store dele af de områder, der før var natur. I dag lever pindsvinet derfor tæt på mennesker, men det er ikke optimalt for et vildt dyr, der blandt andet bliver kørt over i trafikken, skambides af hunde og kommer til skade i haveredskaber som robotplæneklippere.

Danmark tæller pindsvin

IUCN’s nye vurdering af det europæiske pindsvin gælder på tværs af alle de lande, hvor arten lever. Derfor kan der være stor variation i, hvor truet pindsvinet er fra land til land. I Danmark ved vi ikke ret meget om vores pindsvinebestand, men det har i årevis været Sophie Lund Rasmussens stærke formodning, at pindsvinet også er i tilbagegang herhjemme.

Sammen med WWF Verdensnaturfonden står forskeren derfor bag citizen science-projektet ’Danmarks Pindsvin’, der hvert år opfordrer danskerne til at tælle pindsvin i deres haver og nærområde. Projektet har til formål at tilvejebringe viden om pindsvinets udbredelse i hele landet, og titusindvis af danskere har årligt registreret pindsvin i forbindelse med den årlige tælling.

”Pindsvinet er den måske mest folkekære art, vi har i naturen. At selv en så tilpasningsdygtig art som pindsvinet er i tilbagegang i Europa, kan forhåbentlig være et wakeup-call til os alle sammen om, hvor skidt det står til for naturen,” siger Line Gylling, der er biolog og chef for dansk natur i WWF Verdensnaturfonden.

Hun peger på, at EU i år har vedtaget den meget omtalte naturgenopretningslov, der skal sikre mere beskyttet natur i hele unionen, hvilket blandt andet vil komme arter som pindsvinet til gavn.

Næste pindsvinetælling finder sted 9. august næste år.