18/11/2024

Aftale om grøn trepart kan ændre dansk natur

Danmark tager vigtige skridt i kampen for vores fælles klima og natur med en ny aftale om grøn trepart. Selvom der er rigtig gode takter i aftalen, giver den også anledning til panderynker. Læs WWF’s reaktion på den grønne trepartsaftale her.

Livet skal tilbage i vores fjorde, søer, vandløb og kystnære områder ved at reducere kvælstofudledning, og CO2-udledningen fra landbruget skal reduceres med en klimaafgift.

Så kort – og forsimplet – kan aftalen om en grøn trepart opsummeres.

Aftalen ændrer danmarkskortet for altid og flere hundrede tusinde hektar af vores land skal over de næste tyve år forvandles til skov og natur.

“Det er en aftale med potentiale til at ændre Danmarks natur. Men skal vi lykkes med et grønnere Danmark, er det helt afgørende, at den omsættes til reel handling,” siger Mikkel Aarø-Hansen, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.

Manglende forpligtelse og for meget frivillighed står øverst på listen over ting, som vækker bekymring hos generalsekretæren.

Biodiversiteten får bedre betingelser i havet

Vi har alle set og hørt om døde fjorde og have, og alt for mange danskere har måtte droppe turen i bølgen blå på grund af iltsvind, der dræber fisk og andet liv i vandet.

Det skal aftalen være med til at rette op på med reduktion på 14.000 tons kvælstof fra landbruget over de kommende år. Men der er stadig et stykke vej op til de 24.000 tons kvælstof, som skal leveres ifølge Vandrammedirektivet.

Lykkes den politiske aftale med at sikre den bebudede reduktion i kvælstofudledningen vil det være et vigtigt skridt i den rigtige retning for vores havmiljø og gøre en mærkbar forskel for vores mange pressede arter, der lever under vand.

Aftalen sikrer også 80 millioner kroner til tiltrængt naturgenopretning af tabte levesteder i Øresund og Lillebælt, der er udpeget til marine naturnationalparker. Det er lovende takter for ambitionsniveauet for parkerne, der skal være etableret i 2025, og som i disse måneder forhandles på Christiansborg.

Naturen på land har brug for hjælp

Mest markant bidrager aftalen til at hjælpe naturen under vand på vej tilbage på rette spor, selvom der stadig venter et stort arbejde forude. Og med 100.000 hektar urørt skov vil naturen på landjorden også få et mærkbart løft. Men aftalen løser ikke biodiversitetskrisen i Danmark.

“Ny urørt skov har en begrænset effekt for biodiversiteten de næste hundrede år, og derfor må vi ikke flytte fokus fra de nødvendige indsatser for vores mange tusinde sårbare og truede arter, der er afhængige af vores eksisterende skove. Derfor bliver det interessant både at følge og bidrage til det videre arbejde med en biodiversitetslov, der gør Danmark i stand til at leve op til vores internationale forpligtelser,” siger Mikkel Aarø-Hansen.

Aftalen afsætter desuden i alt 50 millioner frem til 2030 til udvidelse af de 15 besluttede naturnationalparker. Pengene skal blandt andet sikre biodiversiteten bedre betingelser ved at udsætte store græssende dyr.