Sammen om Danmarks Pindsvin

Pindsvinet er i tilbagegang over hele Europa.

Deres levesteder i naturen forsvinder, og i de tæmmede villahaver trives de heller ikke. Derfor lancerer WWF Verdensnaturfonden i samarbejde med Nordea-fonden og pindsvineforsker Sophie Lund Rasmussen, igen i år kampagnen Danmarks Pindsvin. 

 

Er pindsvinet i din have vågnet?

Det er normalvis omkring april og maj måned, at pindsvinene plejer at vågne af deres vinterhi. Men med klimaforandringerne ser vi, at pindsvinenes normale adfærd kan blive påvirket. Derfor vil vi rigtig gerne vide mere om, hvornår de stikkende pattedyr er vågnet hos jer. Hjælp os med at få mere viden ved at svare på spørgeskemaet.

Svar på spørgeskemaet

Vil du tælle med igen i år?

Du kan allerede nu sætte kryds i kalenderen lørdag den 10. august 2024, hvor vi igen tæller Danmarks pindsvin.

Tilmeld dig her, så minder vi dig om, når der skal tælles, og vi holder dig opdateret på, hvordan du kan hjælpe pindsvinene resten af året.

Pindsvin - optakt

Ved tilmelding accepterer jeg WWF Verdensnaturfondens privatlivs- og cookiepolitik, samt at modtage WWF’s nyhedsbrev.

Hjælp os med at blive klogere

Vi talte for første gang i 2023 pindsvinebestanden i Danmark. Ved at hjælpe os med at tælle igen, kan vi få tal at sammenligne med, så vi kan blive klogere.

I Danmark har vi ikke tidligere opgjort pindsvinebestanden, så vi ved reelt ikke, hvordan det går de danske pindsvin. Danmarks eneste pindsvineekspert formoder dog, at de er i tilbagegang.

Før vi kan hjælpe dem, skal vi derfor tælle dem igen. 

 

 

 

Massiv opbakning til pindsvineoptælling

Danmark var på stikkerne i august 2023, da den første nationale pindsvineoptælling løb af stablen. Hele 15.000 personer hjalp i optællingsperioden med at registrere pindsvin, og der blev set 33.519 levende og døde pindsvin fordelt over hele landet.
Derudover blev der registret 2.984 gange fra personer som kiggede, uden at se et pindsvin.

Det er vigtige tal, som giver et sammenligningsgrundlag, når vi igen til sommer laver en pindsvinetælling. Derudover hjælper registreringerne med at kortlægge hvor de færdes og hvor de ikke er til stede, som både engagerer danskerne ud i deres nære naturområder, samtidig med at det gør os meget klogere på pindsvinenes tilstand i den danske natur.

SÆT PINDSVIN PÅ
DANMARKSKORTET

Sammen med Dr. Pindsvin har vi udviklet et simpelt registreringsmodul, hvor du kan registrere de pindsvin, du ser. Ved optællingen den 12. august blev der registreret mere end 30.000 pindsvin.

Har du set et pindsvin – dødt eller levende – eller vil du vide mere om, hvordan du øger chancerne for at se et? Så kan du læse meget mere om det på vores registreringsside.

Al data vil blive brugt til forskning, så vi kan blive klogere på, hvorfor pindsvinet er i tilbagegang.

Du kan registrere observationer året rundt, men næste nationale pindsvineoptælling bliver den 10. august 2024, som er støttet af Nordea-fonden.

Jeg har kigget efter et pindsvin

Guide til pindsvinevenlig have

I takt med at pindsvinenes levesteder i naturen forsvinder, søger de i stigende grad  mod menneskelig bebyggelse. Det er derfor i villahaverne, at vi kan gøre noget for pindsvinene.

Sammen med Dr. Pindsvin har vi lavet en guide til, hvordan du nemt kan gøre din have mere pindsvinevenlig.

Få guiden her

Bliv ambassadør

Som ambassadør for Danmarks Pindsvin kan du hjælpe med at sprede budskabet om, at de danske pindsvin har brug for hjælp. Det kan du gøre på følgende måder:

Få guiden

Brug vores guide til den pindsvinevenlige have, så du med få tiltag skabe levesteder for pindsvin.

Få guiden her

Køb klistermærker

Køb vores “Vi tæller Danmarks Pindsvin”-klistermærker og vis din støtte til pindsvinet – sæt dem fx på notesbogen, postkassen eller computeren.

 

Køb dem her

Download tegneark til farvelægning

Børn og kreative sjæle kan hygge sig med at farvelægge vores tegneark med pindsvin.

Download tegningerne her

Tag quizzen

Hvem ved mest om pindsvin?

Print quizzen ud og test dig selv og andre.

Hent quizzen her

Bliv klogere på pindsvin

Vi har samlet al den viden, vi har om de danske pindsvin og pindsvin generelt her på siden. Så hvis du er nysgerrig på, hvad de spiser, hvornår de går i hi og meget andet, skal du læse det her.

Læs mere her

Hjælp et pindsvin i nød

Hvis du har fundet et pindsvin, der ser ud til at have brug for hjælp, kan du kontakte en række af foreninger, der er godkendt af Miljøstyrelsen til at pleje pindsvin.

Læs mere her

Mange pindsvin bliver desværre kørt over.
Se her hvorfor!

Pindsvinene er i tilbagegang.
Hjælp os med at tælle dem!

Levestederne bliver færre og færre, men du kan hjælpe pindsvinene. Se her hvordan!

Bliv klogere på pindsvin

Vi har samlet al den viden, vi har om de danske pindsvin og pindsvin generelt her på siden. Så hvis du er nysgerrig på, hvad de spiser, hvornår de går i hi og meget andet, skal du læse det her.

 

Læs mere her

WWF Verdensnaturfonden og Dr. Pindsvin

WWF Verdensnaturfonden er gået sammen med Sophie Lund Rasmussen, Dr. Pindsvin, om at tælle Danmarks pindsvin. Den indsamlede data vil indgå i Sophie Lund Rasmussens forskning og er første optælling af sin slags i Danmark.

Sophie Lund Rasmussen er Danmarks eneste pindsvineforsker. Sophie har altid været vild med pindsvin, og hun har dedikeret sit liv til at gøre en forskel for pindsvinene gennem sin forskning samt formidlingen til omverdenen.

Hun er uddannet biolog fra Københavns Universitet i 2013 med en speciale i naturbevarelse og dyreadfærd. Siden 2011 har Dr. Pindsvins forskningsaktiviteter været fokuseret omkring pindsvin. Fra 2016 til 2019 lavede hun danmarkshistoriens første ph.d.-afhandling om pindsvin, på Syddansk Universitet og Naturama, med forskningsprojektet ”Det Danske Pindsvineprojekt,” som hun stadig leder.

Dr. Pindsvin er i dag forsker ved den internationalt anerkendte forskningsenhed Wildlife Conservation Research Unit (WildCRU) på Oxford Universitet, og hun er også gæsteforsker på Institut for Kemi og Biovidenskab på Aalborg Universitet. Dr. Pindsvins forskning har allerede opnået stor international opmærksomhed og anerkendelse, blandt andet i forbindelse med et studie om udviklingen af antibiotikaresistens i pindsvin, der i 2022 udkom i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Nature. Dr. Pindsvin formidler utrætteligt sin viden om pindsvin, og hun har siden 2016 registreret 1400 nyhedshistorier om sin forskning i danske og internationale medier. Hun var også finalist i Ph.d. Cup 2020 på DR.

WWF Verdensnaturfonden kæmper for at bevare den vilde, danske natur, som der kun er meget lidt tilbage af. Pindsvinets tilbagegang er et symptom på, hvor skidt det står til med den danske natur. Når selv et afholdt dyr, som de fleste danskere har et forhold til, bliver så presset, så er det på tide at knække kurven. Med kampagnen Danmarks Pindsvin ønsker vi at engagere danskerne i at kæmpe for den danske natur og pindsvinet.

Projektet er støttet af:

Faglige samarbejdspartnere:

Kampagnen har opbakning fra: