Miljøminister om et vildere Danmark: “WWF har en stor rolle”
Der er ingen hemmelighed, at den nye biodiversitetspakke vækker glæde hos WWF, fordi den danske natur nu langt om længe får et tiltrængt boost. Men hvordan oplever miljøministeren samarbejdet med WWF, og hvad er næste vigtige skridt for naturen ifølge Lea Wermelin? Læs med her.
Hvilken rolle har WWF spillet i forhold til den politiske proces?
Der er ingen tvivl om, at WWF har spillet en stor rolle sammen med de andre grønne organisationer – også i forhold til at få naturkrisen på dagsordenen og danskerne med på, at vi skal have vildere natur herhjemme.
Jeg synes, det er vigtigt, at vi som politikere lytter til forskere og organisationerne, når vi træffer store beslutninger om vores fælles natur. Derfor var WWF og mange andre også med, da vi sidste år sparkede gang i processen med en natur- og biodiversitetspakke på Marienborg.
Flere af WWF’s forslag er kommet med i den endelige aftale. For eksempel om større sammenhængende naturområder, udlægning af meget mere urørt skov og et biodiversitetsråd. WWF er også med i den arbejdsgruppe, som giver input til vores kommende naturnationalparker, hvor vi skal have store græssere ud og give mere spændende naturoplevelser til alle aldre.
Hvordan kan danskerne bedst hjælpe vores natur?
Der er meget, man kan gøre. Har man en have, kan man gøre den vildere for at give plads til insekter og vilde blomster. Det har jeg selv gjort i min have på Bornholm, selvom det nok til at starte med ikke var helt med vilje, og det kan klart anbefales. Det er dejligt nemt, at man kan hjælpe naturen på vej ved at skifte lugegrejet ud med en kop kaffe i solen.
Man kan også engagere sig lokalt. For eksempel hvis man bor i byen. Her kan vi se, at mange kommuner er begyndt at rykke på biodiversitets-dagsordenen.
Og så kan man give sin naturglæde og viden om naturen videre til børn og børnebørn. For jo bedre vi kender naturen, jo bedre kan vi også passe på den, og børn og unge i dag er halvt så meget ude i naturen, som deres bedsteforældre var.
Hvad er det næste skridt, du gerne vil nå for naturen?
Lige nu venter en stor opgave med at gøre natur- og biodiversitetspakken til virkelighed. Og vi skal nok få de 888 millioner kroner, vi har afsat, til at få ben at gå på.
Samtidig ser vi på, om der er andre af statens arealer, hvor vi kan hjælpe den vilde natur på vej. Forsvarets øvelsesterræner, de grønne arealer ved uddannelsesinstitutionerne eller arealerne langs motorveje og jernbaner.
Og så har vi en udfordring med naturen under havoverfladen. Vores havmiljø er presset, og derfor skal vi blandt andet se på nye beskyttede havområder, hvor fisk, havpattedyr og livet på havbunden kan få ro til at trives.
Vores natur har været i tilbagegang i årtier, så det er et langt sejt træk, vi er i gang med. Men med et af de største løft for naturindsatsen i nyere tid, er vi nu godt på vej.
Læs mere om biodiversitetspakken her
Sørg for ikke at gå glip af aktuelle nyheder om naturen. Skriv dig op til at modtage WWF’s nyhedsbrev, som udkommer to gange om måneden.
Modtag WWF’s nyhedsbrev “Naturen Kalder”