31/05/2024

Hvem topper og flopper på grøn politik i EU?

Et nyt værktøj fra WWF giver vælgerne mulighed for at se, hvor grønt de danske partier, der er repræsenteret i Europa-Parlamentet, har stemt de seneste fem år. Helt i top ligger Enhedslisten, mens Dansk Folkeparti indtager en bundplacering.

9. juni skal danskerne vælge 15 repræsentanter til Europa-Parlamentet. Højest på vælgernes agenda står miljø og klima, ifølge en undersøgelse fra Epinion foretaget for DR og Altinget.  Knap halvdelen af vælgerne (45 %) peger på den grønne dagsorden som én af de vigtigste områder for kandidaterne at forholde sig til.

Og mens det ikke skorter på grønne skåltaler om, hvad partierne vil arbejde for i den kommende valgperiode, så er spørgsmålet, hvor grønne partierne rent faktisk er.

Med et nyt værktøj får vælgerne nu mulighed for at dykke ned i, hvordan samtlige partier repræsenteret i Europa-Parlamentet har stemt på 30 udvalgte love, der adresserer klima og miljø, i perioden 2019-2024. Værktøjet giver også mulighed for at se, hvor grønt de syv politiske grupperinger i parlamentet har stemt.

Af de otte danske partier, der har repræsentanter i Europa-Parlamentet ligger Enhedslisten helt i top med 88 ud af 100 mulige point skarpt efterfulgt af SF og Socialdemokratiet.

“Danske partier stemmer generelt grønt, men der er helt klart også plads til forbedring på visse dagsordener,” siger miljøfaglig direktør i WWF Verdensnaturfonden Jacob Fjalland og fortsætter:

“Værktøjet her kan være med til at synliggøre over for danskerne, hvor vigtig klima og miljø er for partierne. Og som altid er det jo op til vælgerne at afgøre, hvor de vil sætte krydset, men jeg vil da kraftigt anbefale, at man tænker de grønne dagsorden ind i sit kryds den 9. juni.”

Naturen er på spil

Naturen er mere end nogensinde på spil ved det kommende EU-valg. Den store naturgenopretningslov, der har været årevis undervejs og ellers flere gange er erklæret for vedtaget, blev for kort tid siden sparket til hjørne af Ungarn. Det betyder, at loven, der ellers skulle sætte nogle af verdens højeste og mest ambitiøse naturmål for hele unionen, er i fare for helt at gå tabt efter valget.

Det bekymrer Jacob Fjalland.

“Naturen har mere end nogensinde brug for, at vi står sammen og sætter alle sejl ind. Derfor er det også voldsomt trist at se flere partier og lande sætte spørgsmålstegn ved noget af det vigtigste naturlovgivning i verden, som ellers var vedtaget. Jeg håber inderligt, at det lykkes at redde naturgenopretningsloven og er glad for at se den danske regering bakke op,” siger han.

Miljø og klima er dagsordener, hvor EU gør en afgørende forskel, fordi EU-lovgivningen ofte er drivkraften bag landenes indsats for naturen.

WWF Verdensnaturfonden har tidligere sat fokus på naturgenopretningsloven, hvor mere end 16.000 danskere skrev under for at vise deres støtte til loven, der skal sikre, at 20 procent af Europas natur på land og i havet er genoprettet i 2030. I WWF Verdensnaturfonden arbejder vi desuden tæt sammen vores WWF-kollegaer i EU samt andre europæiske NGO’er for at få loven igennem.