5 gode råd til at spare på jordens ressourcer
Ved du, hvordan du kan være med til at mindske dit fodaftryk på planeten? I anledning af Earth Overshoot Day får du 5 gode råd til en mere klima- og naturvenlig hverdag.
Earth Overshoot Day 2022 markerer dagen, hvor jordens ressourcer er opbrugt for i år. I år falder dagen 28. juli – én dag tidligere end sidste år. Det betyder blandt andet, at vi fisker flere fisk, end havene kan nå at genskabe, og vi fælder mere skov, end jorden har til rådighed.
Læs mere om Earth Overshoot Day.
WWF Verdensnaturfonden arbejder for at få indført et mål om en halvering af menneskets fodaftryk fra forbrug og produktion i 2030. Overalt i verden samarbejder WWF med myndigheder og virksomheder for at begrænse det menneskeskabte fodaftryk på naturen, men også som forbruger kan du gøre meget for at mindske belastningen på jordens ressourcer.
Her er WWF’s 5 gode råd til, hvordan man som forbruger kan være med til at mindske belastningen på jordens ressourcer:
- Køb kun ting, du har brug for – og sørg for at genbruge mest muligt. Køb for eksempel brugt og sælg dine ting eller send dem til genanvendelse, når du ikke kan bruge dem længere. Reparér dine ting i stedet for at købe nyt. Blot en enkelt t-shirt kan koste op imod 1.400 liter vand at producere, så der er mange ressourcer at spare, hvis du køber og sælger brugte ting.
- Skær ned på affaldet og plastikforbruget. Danmark har europarekord i produktion af husholdningsaffald per indbygger. Undgå derfor varer med unødig indpakning og sortér eller genanvend dit affald. I snit smider hver dansker 33 kilo plast i skraldespanden hvert år. Find bæredygtige alternativer til engangsplasten og få masser af andre gode plastikråd på wwf.dk/kaemper-for/plastikfri-natur/.
- Mindsk madspild – og spis flere grønsager og mindre kød. Vores fødevarer er ansvarlig for næsten 60 procent af det globale tab af biodiversitet. Derfor sparer du på jordens ressourcer ved at tænke over, hvad og hvordan du spiser. Sørg også for at købe bæredygtigt produceret mad. Vælg eksempelvis fisk, der er fanget med bæredygtige redskaber, og arter, der ikke er overfiskede. Se om fisken er bæredygtig fanget i WWF’s fiskeguide.
- Lev klimabevidst. Danmark har et af de største klimaaftryk i verden. Tænk derfor over, hvordan du spiser, rejser og transporterer dig klimavenligt. Invester i klimavenlige løsninger til boligen og skift til vedvarende energi, hvor det er muligt.
- Vælg en grøn pensionsopsparing. Hvis din pensionsopsparing investeres klimaansvarligt, kan det 27-doble den indsats, du allerede gør ved at leve klima-klogt. Enkelte danske pensionsselskaber er nu også begyndt at tænke biodiversitet ind i deres investeringsstrategi. Få masser af gode råd til en grønnere pensionsopsparing her.
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få flere gode råd og nyheder om WWF’s arbejde.
TOP 10 OVER LANDE MED DET STØRSTE FODAFTRYK:
1. Qatar
2. Luxembourg
3. Cook Islands
4. Bahrain
5. Canada
6. De Forenede Arabiske Emirater
7. USA
8. Estland
9. Belize
10. Kuwait
Om Earth Overshoot Day
Beregninger af menneskets økologiske fodaftryk viser, at Earth Overshoot Day i 1971 lå i december.
Danmark er de seneste år rykket ned på den globale liste over lande med det største fodaftryk. I 2022 er vi rykket en plads ned på listen i forhold til sidste år. I 2021 lå Danmark nummer 14 og for tre år siden, i 2019, var Danmark nummer 9.
Det er den internationale organisation, Global Footprint Network, der hvert år udregner Earth Overshoot Day. Fra 2021 til 2022 er det samlede økologiske fodaftryk steget med 1,2 procent, mens den samlede biokapacitet steg med 0,4 procent i samme tidsrum. Læs mere om udregningen bag Earth Overshoot Day her.