The Face of Change
Women Fighting for Nature 

 

 

 

Faith Mwende

Entreprenør, 27 år
Utange

“Jeg har mødt mange nej’er. Dem bruger jeg som motivation”

 

Foto af Petra Kleis
Interview af Maria Houen Andersen

 

Jeg er uddannet marinbiolog og arbejdede som miljøkonsulent. Det var her, jeg så, hvordan fiskeaffaldet blev håndteret. Jeg så, at meget af det bare blev smidt ud, og det fik mig til at tænke på, hvordan vi kunne bruge det i stedet for at lade det gå til spilde.

Min baggrund som marinbiolog har givet mig et ønske om at skabe forandring. Jeg vil gerne være med til at bevare og passe bedre på havets ressourcer.

 

 

Min partner og jeg begyndte at samle affald og eksperimenterede med at lave foder. Det var ikke nemt i starten, men vi gav ikke op.

I dag er vi fem ansatte og har to partnere, så vi er i alt syv personer i virksomheden.

Vi producerer dyrefoder og gødning lavet af fiskeaffald. Vi genbruger ben, skeletter, skæl, finner og andre rester fra fisken, der ellers ville blive smidt ud, og hjælper med at reducere spild.

Vi starter tidligt om morgenen og giver fiskerne kølebokse og opbevaringskasser. De opbevarer affaldet og giver os besked. Vi samler det op og bringer det til vores anlæg. Nogle gange tørrer de affaldet for os, så vi kan bruge det lettere.

Vidste du, at … kvinders entreprenørskab har en positiv effekt på familier og samfund? Kvindelige virksomhedsejere geninvesterer op til 90 procent af deres indkomst tilbage i deres familier og samfund sammenlignet med 30 til 40 procent for mænd. Kilde: Nathab

Jeg kan huske i starten. Jeg skulle pitche til en investor, og han sagde direkte, at han ikke troede på min idé. Han sagde: “Du er kvinde. Kan du overhovedet klare det her fysisk krævende arbejde?” Næste gang jeg skulle præsentere, tog jeg mit arbejdstøj og mine overalls på og viste billeder fra produktionen. Han var der igen, og han kunne se det hele med sine egne øjne. Han sagde faktisk undskyld bagefter. Han havde dømt mig forkert. Han ville gerne investere, men jeg afslog. Jeg sagde bare tak, men nej tak. Det føltes fantastisk!

Da jeg lige var begyndt, sagde mine forældre: “Hvorfor får du ikke bare et arbejde? Bliv ansat et sted.” Men da de så, at jeg begyndte at købe maskiner, og at folk kom og ville støtte projektet, så begyndte de at tro på det. Men jeg har også mødt mange nej’er. Mange, der ikke troede på mig. Jeg brugte det som motivation. Jeg sagde til mig selv: “En dag vil jeg stå og sige: Vi gjorde det. ”

 

 

Jeg vil gerne inspirere andre kvinder i industrien. Til dem vil jeg sige: “Alt er muligt. Tro på dig selv, uanset hvad folk siger.” Jeg er alenemor, men jeg har stadig bygget noget op. Enhver kvinde – og enhver lille pige – der drømmer om noget, skal bare gå efter det. Før drømte jeg bare om en lille maskine – nu har vi en hel produktionslinje. Vi tænker større nu.

Om 10 år vil Sea Ventures være en af de største eksportører af dyrefoder – ikke kun i Kenya, men i hele verden. Inden for tre år vil vi eksportere til hele Østafrika og om 10 år globalt.

WWF har hjulpet Faith ved at præsentere hende for et netværk af aftagere til hendes dyrefoder.

Læs om de andre kvinder

 

         Gå Til oversigt      

Du kan byde på de stærke fotografier af de 11 kenyanske kvinder taget af Petra Kleis. Hun har selvfølgelig signeret dem alle, og det er det erfarne auktionshus Bruun Rasmussen Kunstauktioner, der står for velgørenhedsauktionen af de i alt 22 fotografier. Al overskuddet fra salget går direkte til kvinderne og de natur-projekter, de arbejder på.

Byd på værkerne her