WWF’s anbefalinger til aktiviteter i det fri
WWF’s biologer kommer med deres bedste anbefalinger til gode oplevelser i den danske natur.
Safterne stiger – tap lækker birkesaft
Fra marts til maj, stiger safterne i birketræerne, som ellers har været i en slags dvale hele vinteren. Derfor er det nu, du skal slå til, hvis du vil smage på den søde og efter sigende meget sunde birkesaft.
Sådan gør du
Tag ud og find et stort, sundt birketræ, og medbring en lille sav og en flaske til at tappe saften i. Vælg en gren, der er halvanden til to centimeter tyk, og som sidder tæt på stammen. Skær den af, og stik grenens ende ned i en flaske. Du kan binde din flaske fast på grenen med kraftigt sejlgarn. Lige så stille pibler birkesaften ned i flasken. Birkesaft smager særlig godt, når det er afkølet. Rigtig god fornøjelse!
Pssst… Vidste du, at birkesaften indeholder både fruktose, aminosyrer, C-vitamin, magnesium,zink og jern?
5 forårsbebudere, du skal ud at spotte
1. TAG PÅ HUGORMESAFARI
Hvis I går stille uden at trampe, er slut marts på en solrig dag det bedste tidspunkt at spotte hugorme på. De kommer op af deres underjordiske vinterdvale for at nyde solens første varme stråler og er stadig sløve og langsomme til at flygte. Gode områder at spotte Skandinaviens eneste giftige slange kan være solbeskinnede skråninger på heden eller lysninger i skovmoser.
2. NYD DE FØRSTE FARVER
I skal selvfølgelig ud og lede efter de første vilde blomster, der titter frem overalt. Kig efter blå og hvid anemone, vorterod, følfod og violer. Måske I også er heldige at se en af de tidligste og fineste forårsbebudere, citronsommerfuglen, som kommer til de fleste haver.
3. OPLEV LIVLIGE GEDDER
Det kan godt gå vildt for sig, når gedderne leger på lavt vand i foråret. De ligner nærmest små krokodiller, der pisker rundt. De går på lavt vand i løbet af marts og parrer sig i april. Find dem i søer, som står i forbindelse med større vandløb.
4. SPIS VESTENS GINSENG
Urten løvetand, også kaldet almindelig mælkebøtte, er blevet populær i det nordiske køkken. Pluk de helt spæde, grønne blade i starten af april. Det siges, at de er gode for tarmene, leveren og galdeblæren – og skulle få dig til at føle dig munter.
5. GIV EN HÅND TIL TUDSERNE
Hvert forår begynder tudserne deres vandring mod samme vandhul, hvor de engang selv startede livet som små haletudser. Desværre ender mange som flade pandekager på vejen kørt over af bilister. Tudser kan blive helt op til 50 år og skal derfor krydse de samme veje mange gange gennem livet for at nå deres gydeplads. Har du bemærket mange døde tudser på en vej nær dig? Du kan faktisk hjælpe. Grav en spand ned lige ved siden af vejen, hvor tudserne falder i. (Det dybeste sted på strækningen, for der søger tudserne hen.) Én gang om dagen bærer du spanden med tudser over på den anden side, hvor vandhullet er.
Problemet er størst i en ganske kort periode. En vejrudsigt, som siger lunt vejr og regn sidst i marts og i begyndelsen af april, er en god rettesnor for, hvornår de største vandringer løber af stablen.