17/05/2024

WWF giver nyt liv til næsten uddød fisk

Et genoprettet naturområde skal være levested for en helt ny bestand af den kritisk truede brakvandsgedde. I alt har WWF Verdensnaturfonden i samarbejde med Vordingborg Kommune udsat 4.000 gedder i år.

Engang fandtes brakvandsgedder i vådområder overalt på Sydsjælland og sydhavsøerne. Men på ganske få årtier er fisken gået så kraftigt tilbage, at den i dag er forsvundet fra flere af dens leveområder og er i overhængende fare for helt at uddø.

Men fisken har fået en ny chance i et genoprettet naturområde på Oremandsgaard Gods’ arealer ved Præstø. Her har WWF Verdensnaturfonden og Vordingborg Kommune sat 1.000 gedder for at starte en ny bestand og sikre brakvandsgedderne mod at forsvinde.

”Der er akut behov for at redde brakvandsgedderne, der er meget tæt på at forsvinde fra vores natur for altid. Det kræver et omfattende arbejde med at genoprette bestanden ved blandt andet at sætte den ud i nye vådområder, som vi har gjort her,” fortæller Anne-Kristine Sverdrup, der er seniorspecialist i WWF Verdensnaturfonden.

Brakvandsgedderne er en helt unik fisk, der er tilpasset et liv i saltholdigt vand. Men fiskens levesteder er kraftigt reduceret på ganske få årtier, og derfor er der brug for at genoprette naturen, hvis fisken skal have en chance for at overleve på sigt.

En redningsaktion for truet fisk

På Oremandsgaard Gods er det et genetableret vådområde, der nu huser en helt ny bestand af brakvandsgedder.

”Genoprettelsen af brakvandsgedderne og af naturen går hånd i hånd. Derfor arbejder vi hårdt for at beskytte og genskabe levesteder, der kommer brakvandsgedderne og en række andre arter til gode,” fortæller Jimmi Olsen, der er vandløbsbiolog ved Vordingborg Kommune.

Foruden de 1.000 gedder, der er blevet sat ud ved Oremandsgaard Gods, har WWF Verdensnaturfonden og Vordingborg Kommune sat 3.000 gedder ud i Askeby Landkanal på Møn. De i alt 4.000 gedder er resultatet af måneders opdræt på FGU i Ringsted.

Redningsaktionen for de kritisk truede fisk blev søsat i foråret. Læs meget mere om projektet her.