09/09/2022

Smukke løvfrøer kvækker snart i mosen

Danmarks mindste frø mangler steder at leve og søer at yngle i. Derfor etablerer WWF Verdensnaturfonden mindst 15 nye søer og vandhuller og sørger for perfekte forhold for den lille grønne padde.

Forestil dig en varm sommeraften i troperne: Fugle der kvidrer om kap, okser der døsigt vandrer ned for at drikke ved søen, og frøer, der kvækker i kor så højt, at det hele gynger.

”Det kan være helt besættende. Det er som at være i Amazonas, når man hører 100 løvfrø-hanner, der kvækker i kor. Og det vil man kunne opleve om to til tre år lige her i Geding-Kasted Mose.”

Sådan fortæller Peer Ravn, der er biolog og står i spidsen for WWF Verdensnaturfonden projekt med at få én af Danmarks mest ikoniske frøer tilbage på fode. En stor indsats, der løber over tre år og ikke bare bringer løvfrøen tilbage i landskabet lidt uden for Aarhus, men også kommer en lang række andre danske arter til gavn.

Den mindste frø i Danmark

Den næsten selvlysende, grønne løvfrø var engang en udbredt art i det meste af Danmark, men siden 1950’erne menes Danmarks mindste frø dog at være forsvundet fra hele 90 procent af dens vandhuller.

Løvfrøens massive tilbagegang skyldes blandt andet, at vandhuller og søer er blevet drænet, og at frøens levesteder på land er forsvundet, forklarer Peer Ravn.

”Løvfrøen yngler i lavvandede søer, men lever det meste af livet på land som mange frøer i troperne. Dens føde består hovedsageligt af insekter, som den kravler rundt i buske og træer efter. Derfor handler projektet i Geding-Kasted Mose ikke kun om at etablere nye søer, men også om at skabe en rigere variation i plantevæksten, så der bliver et større fødeudbud af insekter.”

I Aarhus har løvfrøen mødt en menneskabt barriere i form af et stort villakvarter og en motorvej. For at få den over til den nordlige del af kommunen, flytter WWF den fra den sydlige del, hvor den stadig findes. I løbet af fem til 10 år vil den begynde at sprede sig ud i landet.

”Planen er, at området, som på nuværende tidspunkt er på omkring 200 hektar, skal blive til et hotspot for løvfrøer,” forklarer Peer Ravn.

”Visionen er at skabe et stort sammenhængende område til gavn for både natur og mennesker. På sigt vil det udvikle sig til et meget stort landskab, som kommer til at ligne de gamle guldaldermalerier med store, smukke egetræer, lavvandede søer og et rigt fugle- og dyreliv. Det kommer til at summe af liv.”

Projektet er støttet af Holch Povlsen Foundation.