04/07/2022

Se Danmarks vildeste altan

Lea Overgaard har kun halvanden kvadratmeter at gøre godt med. Alligevel er hendes altan blevet et nirvana for forskellige vilde bier, fugle og en enkelt snegl. Se, hvordan det gik, da vi besøgte Lea og få hendes gode råd til at komme i gang med at gøre selv få kvadratmeter vilde.

Lea Overgaards 1,5 kvadratmeter altan på Amager er lige meget levested for mennesker og insekter. Den sparsomme plads virker meget større, når man ser hvor mange vilde blomster, hun har fået plads til. Altanen inviterer til, at man sætter sig på den lille bænk, indstiller blikket til insekt-størrelse og forundres. Forundres over den mangfoldighed af liv, der svirrer fra blomst til blomst og samler nektar og pollen.

Læs også: Kom med ind i Kronprinsessens vilde have

Altanen er bogstavelig talt levende. Sidder man der længe nok, opdager man pludselig en humlebi, der kravler ud af fingerbøl-blomsten. Ørene opsnapper en sart summen. Man glemmer helt, at man er oppe på tredje sal.

”Jeg gør en forskel – det kan jeg jo se. Og så er det en god måde at være ude på. Jeg sidder for eksempel og hækler herude og nyder lydene, duftene og besøgende fra insekterne, ” fortæller Lea

Skal din altan også være vild? Få din egen altanguide her

Lea delte også ud af sin begejstring. Her er Leas tre gode råd til at gøre kvadratmeterne vildere:

  • Brug øjnene

Hele eventyret startede med at vælge de planter, der allerede havde en masse liv omkring sig. Hvis du ikke er på fornavn med alle arter, så brug øjnene, når du er i plantecenteret. Vælg de blomster, der har tiltrukket bier og sommerfugle.

  • Bare gå igang

Lea fortæller selv, at hun ikke havde den største viden om biodiversitet og vilde bier til at starte med. Det startede i det små og udviklede sig stille og roligt. Altanen startede ikke med at se sådan ud, som den ser ud i dag. Det handler om at gå i gang.

  • Nyd det

Det kan sagtens se ud som om altanen mest er til for bierne, sommerfuglene og biodiversiteten. Men Lea nyder den mindst lige så meget. Hun glemmer tit at tænde for fjernsynet på de lyse sommeraftener, da hun bliver fanget af at betragte og lytte til al det liv, der summer rundt omkring altankasserne.

Læs også: 7 ting du ikke vidste om vilde bier

Se, hvordan det så ud, da vi besøgte Leas vilde altan og få flere gode tips til at gå i gang med dine egne kvadratmeter.


Lea er med i Danmarks Vilde Haver, hvor man får gode råd og tips til at give biodiversiteten en hånd i sin egen have – eller altan. Du kan også være med – helt gratis. Besøg danmarksvildehaver.dk og læs mere.