02/03/2022

I 2050 har vi fire gange så meget plastik i havene

Hvert minut strømmer 15 tons plastik ud i verdenshavene. Det er bare én af konklusionerne i en ny WWF-rapport, der sætter en tyk streg under, at plastik er vor tids hurtigst voksende miljøproblem og kræver en international løsning.

 

Plastik blev for alvor en del af vores hverdag i 1950’erne, hvor det fandt vej til alt fra mademballage til legetøj og kosmetik. Men materialets succes er ved at kvæle havet. Og lægger man plastikproblemet til alle de andre udfordringer for havets dyr, som overfiskning, global opvarmning og forstyrrelser fra skibstrafik, er det for mange arter det sidste skub mod udryddelse.

WWF-rapporten, “Impacts of plastic pollution in the ocean on marine species, biodiversity and ecosystems,” er den mest omfattende til dato og bygger på 2590 studier. Den viser, at 88 procent af de arter, der er blevet undersøgt, er påvirket af plastik. Samtidig forudsiger den, at hvis vi fortsætter med nuværende forbrug og udledning, vil 99 procent af alle havfugle have plastik i deres fordøjelsessystem inden 2050. Og at den samlede mængde af plastik i verdenshavene vil være firedoblet. Rapporten kan læses i sin fulde længde her.

Plastik har erobret verden

I 2015 var 60 procent af al plast, der nogensinde er produceret, blevet til affald. En stor del er endt i havene og i dyrelivet, hvor det blokerer vitale tarmfunktioner og forhindrer optagelse af næring.

Generelsekretær i WWF Verdensnaturfonden, Bo Øksnebjerg, taler for, at rapportens konklusioner kræver øjeblikkelig handling:

”Det er skræmmende men desværre ikke overraskende. Nu har vi dokumentation på det, vi allerede vidste; at mængden af plastik i verdenshavene er et altomfattende problem, der truer verdens biodiversitet.”

Sammenhold skaber håb

Blandt de dystre konklusioner er der også håb. Over 150 lande har udtrykt støtte til en global aftale mod plastaffald, og lige nu ligger forslaget til forhandling hos FN.

Bo Øksnebjerg fortsætter:

”Rapporten kan forhåbentligt være en øjenåbner, så vi kan få nedfældet en internationalt bindende traktat, hvor alle lande forpligter sig til at følge retningslinjer, der forhindrer, at plastikken når ud i verdenshavene.”

Vær med i kampen mod plastik. Bliv naturvogter.