Godt nyt for verdens skove: Nu skal soja og kaffe i EU være afskovningsfri
En ny lov om afskovning stiller krav til, at en lang række produkter, der sælges i eller eksporteres fra EU, ikke bidrager til at rydde skov noget sted i verden.
Når du i fremtiden køber palmeolie, oksekød, soja, kaffe, kakao, tømmer og gummi i EU, skal produkterne være dokumenteret fri for afskovning. Det skyldes en ny lov, som EU netop har vedtaget, og som stiller strenge krav til, at varer, der sælges i eller eksporteres fra EU efter sommeren 2025, ikke bidrager til at rydde skov noget sted i verden.
EU er én af de største økonomier i verden og samtidig også én af de helt store globale syndere, når det kommer til afskovning. Alene i 2017 kostede import af varer til EU hele 203.000 hektar skov. Kun Kinas import af varer stod for mere afskovning end EU.
Derfor er loven også et vigtigt skridt på vejen til at bremse afskovning, beskytte biodiversitet og reducere CO2-udslip, lyder det fra WWF Verdensnaturfonden.
“Skovrydning er én af de største presfaktorer på naturen og klimaet i hele verden. Den nye lov er banebrydende i EU og vil også lægge et stort pres på lande uden for unionen for at bremse afskovning,” siger Sofie Tind Nielsen, der er seniorskovrådgiver i WWF Verdensnaturfonden.
Loven har også mangler
Afskovningsloven har været undervejs i flere år tid, og WWF har blandt andet presset på for, at loven skulle inkludere andre økosystemer end skov og beskytte oprindelige folks rettigheder. Selvom EU-Parlamentet tidligere har bakket op, er den endelige lov desværre endt uden de initiativer.
“Loven er ikke perfekt, og vi havde gerne set, at den også inkluderede andre økosystemer end skov. Faren er nu, at man bare flytter presset på naturen til andre unikke naturtyper som savanner og tørvemoser. Blandt andet Cerradoen i Brasilien, som i forvejen er under massivt pres, kan komme til at blive udnyttet endnu hårdere,” siger Sofie Tind Nielsen.
Læs også: Danskerne efterlyser strammere regler for afskovning
Loven er den første af sin art i verden, der stiller globale krav til produkters skovrydningsaftryk.