Det starter som små larver i et stort indendørs kar, men ender som levende rev på bunden af Nordsøen. WWF og Ørsted er gået sammen om at genopbygge et af havets vigtige økosystemer for at hjælpe livet i havet tilbage.
Foto: ØRSTED
Laboratoriet er badet i lyserødt lys. På den ene væg udsender meterhøje rør et svagt skær, mens vand bobler gennem rørene. Pumperne larmer i baggrunden. På to stativer i midten af rummet hænger rækker af store gennemsigtige poser, hvor gult og brunt indhold flyder rundt. En forsker i hvid kittel overvåger posernes indhold, tapper væske fra poserne ud i hvide spande og forsvinder ud ad døren med den ene spand efter den anden. I spandene har hun føde til fremtidens rev i Nordsøen.
Det ligner måske starten på en gyserfilm, men laboratoriet på Mors danner ramme om det daglige arbejde på Dansk Skaldyrscenter. Centeret er hjemsted for starten på et nyt, stort projekt, hvor WWF Verdensnaturfonden i samarbejde med Ørsted og DTU Aqua vil genetablere rev af hestemuslinger og europæiske østers i den danske del af Nordsøen.
Den brunlige væske i plastikposerne er derfor hverken teaterblod eller raketbrændstof, men derimod mikroalger. Mikro-
algerne skal bruges til at fodre de muslinger og østers, der om få år skal lægges ud som rev på den danske havbund.
“De fleste vil måske tænke, at rev er noget, der hører troperne til, men der findes faktisk flere typer af rev i danske farvande. Ét af dem er såkaldte biogene rev, som er rev, der er opbygget af levende organismer i modsætning til for eksempel stenrev,” fortæller marinbiolog og seniorrådgiver i WWF Verdensnatur-
fonden Henrike Semmler Le.
I danske farvande består biogene rev af muslinger, og de biogene rev er yderst vigtige.
“De skaber levesteder blandt andet ved at skabe en fast overflade, som andre dyr og planter kan sætte sig på. Derudover løser de en række opgaver, der er vigtige for havmiljøet. De filtrerer vandet og fungerer som føde for en lang række dyr.”
REVET ER AFGØRENDE FOR LIVET I HAVET
I løbet af det seneste århundrede har vi mistet størstedelen af de biogene rev i Danmark. Nordsøen og de indre danske farvande er hårdt ramt. Årtiers overfiskeri, forstyrrelser af havbunden og forurening fra blandt andet landbruget samt iltsvind har efterladt havbunden som en gold og livløs ørken.
“Når vi genskaber revene i Nordsøen, gør vi det ikke kun for at fremme biodiversiteten lokalt. Genopretning af biodiversitet spiller også en rolle i de udfordringer, vi står over for med klimafordringerne: Et robust økosystem er mere modstandsdygtigt over for forandringer,” fortæller Henrike Semmler Le.
“Verdenshavene er afgørende i reguleringen af klimaet, fordi de absorberer og lagrer store mængder CO2 og frigiver ilt. Ved at beskytte havets økosystemer bidrager vi til at mindske de negative virkninger af klimaforandringerne.”