02/05/2022

Fem blæksprutter med utrolige evner

Blæksprutterne er nogle mærkværdige og fascinerende dyrearter, der er udstyret med evner, der ofte langt overgår fantasien. Dyk med ned under havoverfladen, og bliv klogere på fem meget forskellige arter af blæksprutter.

1. Blåringet blæksprutte – verdens farligste blæksprutte

Blåringet blæksprutte er lille, og kroppen har cirka samme størrelse som en golfbold. Men tag ikke fejl af det lille dyr: Det er verdens farligste blæksprutte. Blæksprutten har to giftkirtler, som giver to former for gift. Den ene gift bruger den til krabber, som er dens primære føde. Den anden, som er enormt stærk, bruger den som forsvar mod rovdyr. Den bider sine fjender, hvis den føler sig truet. Selve biddet gør ikke ondt, men det indeholder gift nok til at dræbe 26 voksne mennesker.

Videnskabeligt navn: Hapalochlaena maculosa

2. Nautilus – blæksprutte uden blæk? 

Nautilus er en af de få blæksprutter, som mangler er blæksæk. Til gengæld har den som den eneste blæksprutte en hård ydre skal. Skallen er ikke kun utrolig smuk, men også en fantastisk beskyttelse. Nautilus kan trække sig ind i skallen og lukke sig inde med en hætte. Den bevæger sig meget langsomt, og den hurtigste fart, den kan komme op på, er en kilometer i timen. Der findes fire forskellige arter af Nautilus. De lever i det vestlige Stillehav og tilbringer de fleste timer på dybder på op til 700 meter.

Videnskabeligt navn: Nautilus pompilius

3. Humboldt – den flyvende blæksprutte

Humboldt-blæksprutten kan skyde sig selv fire meter op over vandoverfladen. For at nå den hurtige acceleration bruger den sin “jetmotor”. Den suger vand ind og forsyner gællerne med ilt, der så presses ud med stor kraft igennem en tragt, som sidder under blæksprutten. Tragten kan drejes i alle retninger, hvilket betyder, at den kan skubbe sig baglæns gennem vandet. Humboldt er aggressiv og kan godt finde på at angribe mennesker. Derfor er dykkere meget bange for den. Den lever i det østlige Stillehav ved Chile og Peru.

Videnskabeligt navn: Dosidicus gigas

4. Sepiablæksprutten – havets kamæleon

Sepiablæksprutten er en tiarmet blæksprutte. Den bruger sine to ekstra arme til at skyde ud og fange sit bytte med. Hvis den vil gemme sig for rovdyr, skifter den form og farve. Det er den rigtig god til! Den kan blive stort set alle farver på et splitsekund. Den kan også ændre teksturen i huden til for eksempel glat, ru eller pigget, så den går i ét med sine omgivelser. Den lever også i Danmark, og du kan spotte den i Nordsøen, Skagerrak og det nordlige Kattegat.

Videnskabeligt navn: Sepia officinalis

5. Kæmpeblæksprutten – øjne så store som spisetallerkner

Kæmpeblæksprutten er verdens største blæksprutte og kan blive op til 18 meter og veje 900 kg, hvis det er en hun. Hannerne kan “kun” blive ni meter. Men det, som er særligt “kæmpe” ved denne blæksprutte, er faktisk øjnene. De er helt op til 25 centimeter i diameter − altså på størrelse med spisetallerkener. Til trods for, at øjnene er gigantiske, er kæmpeblæksprutten farveblind. Der er dog uenighed om, hvorvidt de store bløddyr kan skelne mellem forskellige farvenuancer og toner. Kæmpeblæksprutten lever gerne dybt nede i havet på mellem 200 og 1.000 meters dybde.

Videnskabeligt navn: Architeuthis dux

Illustrationer: Carli Hyland/WWF

Vidste du, at…

  • 10.000 arter af blæksprutter er uddøde, siden de første kom til verden for 500 millioner år siden?
  • Der i dag findes 600 arter af blæksprutter? De forekommer næsten over alt på kloden.
  • I 2021 vandt dokumentaren “Hvad jeg lærte af en blæksprutte” en Oscar for bedste dokumentarfilm? Filmen handler om en tillidsfuld og venskabelig relation mellem et menneske og en blæksprutte. Hver dag i næsten i et år følger filmskaberen Craig Foster en blæksprutte med sit kamera, som giver ham et unikt indblik i et fascinerende og farefuldt liv under vandet. Filmen kan streames på Netflix.

Støt WWF’s arbejde for de truede dyr og deres levesteder. Bliv Naturvogter i dag, og vær med til at gøre en forskel.