06/05/2024

Ét træ i skolegården bliver til 10 i Uganda

Netop nu kan danske skoleklasser tilmelde sig initiativet ‘Plant et træ’ og få et gratis træ. Sammen med VELUX Gruppen sender WWF i alt 700 hjemmehørende træer ud til skolerne. For hvert træ, der plantes i Danmark, bliver der plantet 10 træer på skoler i Uganda.

Naturen kommer bogstavelig talt helt ind i de danske skolegårde, når 700 træer snart sendes ud til skoleklasser i hele landet. Alle danske skoleklasser fra 1.-5. klasse har nemlig nu mulighed for at tilmelde sig initiativet ‘Plant et træ’, og få ét træ af hjemmehørende træsorter som vortebirk, navr og fuglekirsebær. Initiativet skal gøre skolerne grønnere og eleverne klogere på natur og biodiversitet.

Tilmelding til ‘Plant et træ’ kan ske her

Det er WWF Verdensnaturfonden og VELUX Gruppen, der står bag ’Plant et træ’, som skal sætte fokus på natur og klima i børnehøjde – både i Danmark og i Uganda. For hvert træ, som danske skoleelever planter i Danmark, planter WWF Verdensnaturfonden og VELUX Gruppen nemlig 10 træer på 35 skoler i Uganda.

‘Plant et træ’ sker i forlængelse af det eksisterende partnerskab imellem WWF Verdensnaturfonden og VELUX Gruppen, hvor man arbejder med skovbevarelse og -genopretning i en række projekter i blandt andet Uganda.

”Naturkrisen eksisterer i hele verden fra Danmark til Uganda. Når vi planter træer på danske og ugandiske skoler, er vi med til at hjælpe naturen på rette vej og samtidig klæde næste generation på til at passe godt på vores planet. Derfor håber vi, at rigtig mange lærere og skoler vil tilmelde sig, så vi kan gøre skolerne i både Danmark og Uganda endnu grønnere,” siger Tobias Trier Fuglsang, der er programleder for internationalt udviklingsarbejde i WWF Verdensnaturfonden.

”Det er enormt vigtigt, at vi får sat natur- og klimakrisen på skoleskemaet i de danske skoleklasser. Med ‘Plant et træ’-projektet får de danske skoleelever mulighed for at få jord under neglene og en unik viden om samspillet mellem mennesker, natur og klima samtidig med, at de kan være med til at gøre en forskel for børn på ugandiske skoler,” siger Fleming Voetmann, vicepræsident for eksterne relationer og bæredygtighed i VELUX Gruppen.

En verden til forskel for ugandiske skolebørn

De tusindvis af træer, der plantes på ugandiske skoler, skal give skygge i de glohede områder omkring skolen. Mange af træerne vil desuden være frugttræer som mango og avokado. To ud af tre skolebørn i de fattige egne af Uganda kommer nemlig i skole uden madpakke, og derfor gør en avokado en verden til forskel for et barn med tom mave. De 35 såkaldte Grønne Skoler får desuden hjælp til at sætte naturen på skoleskemaet og engagere børnene i naturbevarende aktiviteter i Uganda, som er hårdt ramt af natur- og klimakrisen.

Plantningen af træer sker i forlængelse af Børnenes U-landskalender 2024, som i år handler om WWF’s projekt for Grønne Skoler i Uganda og ledsages af et stort undervisningsmateriale til de danske skoler om hverdagen, kulturen og ikke mindst naturen i Uganda.

Tilmeldingen til ‘Plant et træ’ er netop åbnet, så lærere kan bestille et gratis hjemmehørende træ til deres skoleklasse og være med til at sætte naturen på skoleskemaet – i Danmark og i Uganda. Træerne leveres til skolerne i slutningen af oktober måned.

Om Børnenes U-landskalender

WWF Verdensnaturfonden er årets partner på Børnenes U-landskalender, som i år støtter Grønne Skoler i Uganda. U-landskalenderen består foruden den så velkendte julekalender af undervisningsmateriale med børnebog, web-univers, opgaver og aktiviteter til 1.-5. klasse.

Det er Udenrigsministeriet og DR, der står bag Børnenes U-landskalender – i år sammen med WWF Verdensnaturfonden.

Lige nu har lærere landet over mulighed for at tilmelde sig Børnenes U-landlandskalender og modtage et spændende og varieret undervisningsmateriale, som kan tage eleverne med på opdagelse i Ugandas vilde natur og dyreliv, frodige bjerglandsbyer og summende storbyer.