04/03/2022

Dansk rekord-donation får droner på vingerne i kampen for koalaen

Da voldsomme skovbrande raserede Australien donerede WWF Verdensnaturfonden i Danmark 11 millioner kroner til genopretning af natur og levesteder. Droner spiller nu en markant rolle i naturgenopretningen.

I Australiens luftrum kan man i disse måneder spotte noget helt særligt flyve rundt. Der er dog ikke tale om en ny sjælden art, men om avanceret teknologi. WWF Australien har nemlig sat droner ind i kampen for at genoprette og fremtidssikre den australske natur, der led store tab under skovbrandene i 2019 og 2020.

Næsten tre milliarder dyr, herunder hver tredje koala, mistede livet under skovbrandene, mens hele 17 millioner hektar natur blev forvandlet til forkullet ørken. Det svarer til et areal fire gange Danmarks størrelse.

Og dronerne spiller altså en afgørende rolle i at redde det nedbrændte koalaland. Fra luften har den avancerede teknologi blandt andet plantet tusindvis af træer, der skal blive til en koala-korridor, ligesom dronerne monitorer både skove og koalapopulationer.

Danskerne donerede rekordbeløb
Da brandene hærgede landet ”down under”, skabte det global opmærksomhed. Rørende billeder af forbrændte koalaer og kænguruer på flugt fra skoldede skovområder gik verden rundt.

WWF Verdensnaturfonden i Danmark samlede i den forbindelse ind til den trængte australske natur, og det blev til et rekordbeløb på 11 millioner kroner. Penge, der i første omgang gik til den akutte indsats, men som siden er kanaliseret ud i mere langsigtede projekter, som skal genoprette og fremtidssikre australsk natur- og dyreliv.

Indtil nu har WWF Australien godkendt hele 166 projekter, mens yderligere 59 projekter er i designfasen. 34 projekter har relation til den truede koala. Det viser en ny rapport, der gør status over genopretningsprojekterne i perioden juni til december 2021.

Megaflagermus får kølesystem
De mange projekter spænder bredt, og der er eksempelvis etableret to wildlife-hospitaler, herunder et egentligt koalahospital, plantet tusindvis af træer og installeret et kølesystem til sovende megaflagermus.

WWF Australien arbejder derudover tæt sammen med den oprindelige befolkning i at genoplive og udvikle kulturelle praksisser for håndtering af skovbrande.

”Det er enormt vigtigt, at vi bliver ved med at genoprette ødelagt natur og sikre, at natur og økosystemer er så sunde og velfungerende som muligt – også selvom der opstår nye katastrofer. Ved at beskytte og genoprette naturen sikrer vi, at den er mere modstandsdygtig over for eksempelvis tørke, temperaturstigninger og i sidste ende skovbrande,” sagde WWF Verdensnaturfondens miljøfaglige chef Jacob Fjalland i sommer i et interview.

Vær med til at støtte WWF’s arbejde for naturen. Bliv Naturvogter i dag.