3 huskere når du køber juletræ
Det er blevet tid til at finde årets juletræ til stuen, så vi har samlet tre tips, du med fordel kan handle efter, så du skåner naturen, når jagten sætter ind.
1. Gå efter et økologisk træ
Den store forskel på et økologisk og et konventionelt juletræ fra Danmark er, at de økologiske træer bliver produceret uden brug af sprøjtemidler fra frø til fuldvoksent træ. De konventionelle træer er til gengæld sprøjtet gennem mange år for at undgå ukrudt og lus. Økotræet er omfattet af samme skrappe regler, som gælder for produktionen af økologiske fødevarer. Så måske er dit økologiske træ lidt dyrere, men det tager også længere tid og dyrke og har skånet miljøet for litervis af kemi de cirka 10 år, det har taget at vokse til.
2. Naturen er gladest for rødgran
Rigtig mange vælger nordmannsgran som deres foretrukne juletræ, måske fordi det ikke stikker, eller fordi rødgranen har lidt sværere ved at holde på nålene. Men hvis du vil det bedste for naturen, kan du med fordel gå efter en rødgran. Nordmannsgran hører i modsætning til rødgranen nemlig ikke til på vores breddegrader og kræver derfor ofte større mængder sprøjtegift og kunstgødning for at trives. Desuden er de danske arter af insekter bedre tilpassede til at leve med rødgranen. Naturen er altså gladest for rødgranen, og så skiller den sig til positivt ud på sin behagelige, friske duft af gran, som går godt i spænd med julehyggen.
3. Giv liv til det uperfekte juletræ
Vi kender allerede til problemet med madspild. Rigtig mange varer ender i supermarkedernes store skraldespande. Det samme gælder for juletræerne, som går til spilde på grund af en krum top eller andre skønhedsfejl. Men jagten på det perfekte juletræ medfører også, at der skal produceres alt for mange træer. Vær derfor med til at holde produktionen nede på et minimum ved at gå efter det uperfekte træ med sin helt egen charme. Ved at købe det træ andre går udenom, er det sandsynligvis også penge at spare. En god julehandel skal man ikke kimse ad.
Rigtig glædelig jul.