Skriv under nu

Kræv en plastikfri natur

0 UNDERSKRIFTER

13472

UNDERSKRIFTER

20.000 UNDERSKRIFTER

PLASTIK I NATUREN ER EN DRÆBER

Vi har mistet kontrollen med plastik. Hver dag flyder mere end 30.000 tons plast ud i verdenshavene, hvor det forurener og ender i maven på havets dyr. Over halvdelen af verdens produktion af plastik er engangsprodukter, og kun 9 procent af al plastik bliver genanvendt.

Plastaffald er et globalt problem, og derfor er løsningen også global. Netop nu forhandler verdens lande om en plastikaftale, der skal sætte en stopper for plastik i naturen.

Kræv en plastikfri natur. Skriv under i dag.

Stop plastik i havet

Ved underskrift accepterer jeg WWF Verdensnaturfondens privatlivs- og cookiepolitik, samt at modtage emails fra WWF Verdensnaturfonden.

Kræv en plastikfri natur

Der skal styr på verdens plastik. I dag bliver der produceret omtrent 1 million tons plast om dagen på verdensplan og under 10 procent bliver genanvendt. Resten blive brændt af eller ender i naturen, hvor det kan ligge i flere hundrede år, før det bliver nedbrudt.

I naturen bliver plastikaffaldet til en farlig dræber. Halvdelen af klodens havskildpadder har spist plastik i løbet af deres levetid. For havfugle er tallet op på svimlende 90 procent. Dyrene kan derudover bliver viklet ind i tabte fiskenet i havet eller blive kvalt i plastikposer.

Sammen siger vi fra over for plastik i naturen. Skriv under og vær med til at bakke op om en ambitiøs og bindende aftale.

Krav 1: Forbud mod engangsplastik

Et forbud mod engangsplastik såsom e-cigaretter, plastikbestik og tynde plastikposer. Alt sammen plastikprodukter, der nemt ender i naturen til skade for dyr og miljø, og samtidig produkter, der er svære at genanvende.

Krav 2: En cirkulær økonomi

En bindende ramme om en cirkulær økonomi, der skal opstille klare regler for produktdesign, så genanvendelse øges.

Krav 3: Finansiering af plastikindsatser i udviklingslande

Finansiering af indsatser, der tackler plastikforurening på tværs af landegrænser og i udviklingslande. Derudover sikre deling af teknologi, kapacitetsopbygning og viden.

Krav 4: En fremtidssikret traktat

En fremtidssikret traktat, der muliggør dataindsamling, rapportering og løbende evaluering og tilpasning med af implementeringen.

WWF-ANALYSE: BEHOV FOR GLOBALT FORBUD MOD EN HEL KATEGORI AF PLASTIKPRODUKTER

 

Mange lande og EU har allerede vedtaget lovgivning, som skal reducere mængden af plastik i naturen, men der er behov for en koordineret global indsats, hvis vi skal vende udviklingen. WWF har identificeret en hel kategori af plastikprodukter, som vi relativt hurtigt og smertefrit kan udfase. Det gælder især unødvendig engangsplastik som e-cigaretter, bestik og kosmetisk mikroplast.

Læs mere om analysen her

I vores analyse anbefaler vi et globalt forbud mod en hel kategori af plastikprodukter. I grafikken kan du se nogle af dem, vi lettest kan undvære.

Produkter som tandpastatuber, læbestifter, indpakning til børnelegetøj, tamponer og fiskenet er sværere at undvære og kræver derfor en større indsats for at sikre den nødvendige kontrol, genbrug eller bortskaffelse. 

WWF-RAPPORT: PLASTIKREGNINGEN TIDOBLES I VERDENS FATTIGSTE LANDE

WWF har analyseret plastikkens værdikæde og livscyklus. Den viser, at det koster ti gange mere at håndtere plastik i udviklingslandene – faktisk hele 1.386 kroner per kilo – end i for eksempel Danmark. Et foruroligende resultat, der kræver handling:

”Regningen for at rydde op efter vores enorme plastikforbrug rammer desværre helt skævt. Det er simpelthen ikke fair, at de lande, der bruger mindst og har sværest ved at håndtere problemet, skal betale den største plastikregning. Derfor er vi nødt til at forebygge og sætte ind tidligere, og her skal lande som Danmark gå forrest,” siger Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.

Læs mere om analysen her

Støt WWF´s arbejde for et plastikfrit hav

Hvert år udledes millioner tons plastik i verdenshavene, hvilket har store konsekvenser klodens dyrelivet. De store mængder plastik giver store problemer for fx havskildpadderne, hvor enorme mænger plastik på strandene gør det svært for havskildpadderne at lave reder til deres æg.

WWF er blandt andet med til at fjerne plastik fra strandene i yngleperioden, så havskildpaddernes yngleproces ikke bliver forstyrret.

Støt vores arbejde her