Skriv under nu

Kræv en plastikfri natur

0 underskrifter

10418

underskrifter

10.000 underskrifter

PLASTIK I NATUREN ER EN DRÆBER

Plastik i naturen er et stigende problem, som hvert år koster millioner af dyr livet. Der er heldigvis en global plastiktraktat på vej, og mens forhandlingerne er i gang, vil WWF Verdensnaturfonden kæmpe for at sikre, at den bliver ambitiøs, vidtrækkende og bindende.

Med din underskrift kan du støtte vores arbejde. Kræv en plastikfri natur. Skriv under i dag.

Stop plastik i havet
Ved underskrift accepterer jeg WWF Verdensnaturfondens privatlivs- og cookiepolitik, samt at modtage WWF’s nyhedsbrev ’Naturen kalder’.

Kræv en plastikfri natur
Skriv under nu

Der skal styr på plastik. I dag bliver der på globalt plan produceret cirka 1 million tons plast om dagen og under 10 procent bliver genanvendt på verdensplan. Resten blive brændt af eller ender i naturen, hvor det kan ligge i flere hundrede år, før det bliver nedbrudt. I naturen bliver de praktiske engangskopper eller de smarte six-pack-holdere til farlige dræbere. Dyrene spiser det, bliver viklet ind i det eller bliver syge af det. Halvdelen af klodens skildpadder vurderes nu at have plastik i maven. For havfugle er tallet op på svimlende 90 procent.

Sammen siger vi fra over for plastik i naturen. Skriv under og vær med til at sikre, at vi får en ambitiøs og bindende aftale.

Krav 1: Ingen plastik i naturen

Plastik hører ikke hjemme i naturen. WWF Verdensnaturfonden ønsker at lukke hullerne i lovgivning, produktion, og forbrug, som resulterer i at plastik flyder ud i vores verdenshave og øvrige natur. Samtidig skal eksisterende plastikforurening fjernes fra naturen.

Krav 2: Stop for unødig engangsplastik

Unødig engangsplastik skal forbydes, og plastikprodukter skal være designet, så det kan genanvendes. Der skal pant på flere engangsprodukter – f.eks. take-away-emballage, så mere plastik bliver genanvendt.

Krav 3: Plastiksynderne skal tage ansvar NU!

Virksomheder, der bruger plastik, skal sende langt mindre plastik i omløb. Producenter skal designe produkter til genanvendelse – både herhjemme og i andre lande, der modtager deres produkter.

Krav 4: Vi skal vide, om mikroplastik er farligt

Vi kræver mere viden om mikroplastiks påvirkning af mennesker. Det er i vores mad, vores blod og vores afføring, men der er findes ikke entydige svar på, hvordan det påvirker os. Der skal afsættes midler til forskning i mikroplastik, så vi ved, hvad vi har med at gøre.

 

 

Opbakning til
en plastikfri natur

WWF-analyse: Behov for globalt forbud mod en hel kategori af plastikprodukter

 

Den 29. maj 2023 mødes verdens lande i Paris for at drøfte en ny global plastiktraktat. Danmark bør presse på for at få indført et globalt forbud mod det plastik, vi meget let kan undvære i vores hverdag.

Mange lande og EU har allerede vedtaget lovgivning, som skal reducere mængden af plastik i naturen, men der er behov for en koordineret global indsats, hvis vi skal vende udviklingen. I en ny rapport identificerer WWF en hel kategori af plastikprodukter, som vi relativt hurtigt og smertefrit kan udfase. Det gælder især unødvendig engangsplastik som e-cigaretter, bestik og kosmetisk mikroplast.

Læs mere om analysen her

På baggrund af en ny analyse anbefaler vi et globalt forbud mod en hel kategori af plastikprodukter, som relativt hurtigt og smertefrit kan udfases. I grafikken kan du se nogle af dem. 

Produkter som tandpastatuber, læbestifter, indpakning til børnelegetøj, tamponer og fiskenet er sværere at undvære og kræver derfor en større indsats for at sikre den nødvendige kontrol, genbrug eller bortskaffelse. 

Støt havskildpaddernes kamp mod plastik

 

Ved Kenyas kyst skyller der hver dag enorme mænger plastik op på strandene. Det gør det svært for havskildpadderne at lave reder til deres æg. Det står også i vejen for de havskildpaddeunger, der skal kæmpe sig vej til havet. WWF fjerner plastik på strande i Lamu for at sikre, at havskildpadderne kan overleve.

Støt vores arbejde her