Danmarks Pindsvin
I Danmark har vi ikke tidligere opgjort pindsvinebestanden, så vi ved reelt ikke, hvordan det går de danske pindsvin. Danmarks eneste pindsvineforsker formoder dog, at de er i tilbagegang.
Vi talte for første gang i 2023 pindsvinebestanden i Danmark. Ved at hjælpe os med at tælle igen, kan vi få tal at sammenligne med, så vi kan blive klogere.
Kampagnen Danmarks Pindsvin er et samarbejde mellem WWF Verdensnaturfonden og pindsvineforsker Sophie Lund Rasmussen, også kendt som Dr. Pindsvin.
Projektet er muliggjort med støtte fra Nordea-fonden.
Med de klimaforandringer vi ser, kan pindsvinenes normale adfærd risikere at blive påvirket. Derfor vil Dr. Pindsvin og WWF Verdensnaturfonden gerne indsamle viden om, hvornår pindsvinene går i vinterhi. Så har du et pindsvin, der trofast har besøgt haven, må du gerne udfylde spørgeskemaet.
Der bliver færre og færre pindsvin i naturen. På IUCN’s nyeste rødliste, som opgør arters status, opjusteres det europæiske pindsvins status til ’nær truet’. Arten går tilbage med helt op til 50 procent på kun ét årti. I Danmark ved vi ikke ret meget om vores pindsvinebestand, og derfor er vigtigere end nogensinde før klarlagt, den danske bestand.
Vi tæller Danmarks pindsvin igen 9. August 2025. Du kan allerede nu tilmelde dig. Så vil du løbende modtage information frem mod næste optælling.
Sammen med Dr. Pindsvin har vi udviklet et simpelt registreringsmodul, hvor du kan registrere de pindsvin, du ser.
Har du set et pindsvin – dødt eller levende – så kan du registrere det på registreringssiden.
Hvis du ikke så et pindsvin, er det meget vigtigt, at du også registrerer det.
Al data vil blive brugt til forskning, så vi kan blive klogere på, om pindsvinet er i tilbagegang.
Du kan registrere observationer året rundt, men næste nationale pindsvinetælling er den 9. august 2025.
Danmark var på stikkerne i august 2024, da den første nationale pindsvineoptælling løb af stablen. Hele 10.263 personer hjalp i optællingsperioden med at registrere pindsvin, og der blev set 16.627 levende og døde pindsvin fordelt over hele landet.
Det er vigtige tal, som giver et sammenligningsgrundlag, når vi igen til sommer laver en pindsvinetælling. Derudover hjælper registreringerne med at kortlægge hvor de færdes og hvor de ikke er til stede, som både engagerer danskerne ud i deres nære naturområder, samtidig med at det gør os meget klogere på pindsvinenes tilstand i den danske natur.
I takt med at pindsvinenes levesteder i naturen forsvinder, søger de i stigende grad mod menneskelig bebyggelse. Det er derfor i villahaverne, at vi kan gøre noget for pindsvinene.
Sammen med Dr. Pindsvin har vi lavet en guide til, hvordan du nemt kan gøre din have mere pindsvinevenlig.
Du kan være med til at sprede budskabet om Danmarks Pindsvin på følgende måder:
Brug vores guide til den pindsvinevenlige have, så du med få tiltag skabe levesteder for pindsvin.
Køb vores “Vi tæller Danmarks Pindsvin”-klistermærker og vis din støtte til pindsvinet – sæt dem fx på notesbogen, postkassen eller computeren.
Børn og kreative sjæle kan hygge sig med at farvelægge vores tegneark med pindsvin.
Vi har samlet al den viden, vi har om de danske pindsvin og pindsvin generelt her på siden. Så hvis du er nysgerrig på, hvad de spiser, hvornår de går i hi og meget andet, skal du læse det her.
Hvis du har fundet et pindsvin, der ser ud til at have brug for hjælp, kan du kontakte en række af foreninger, der er godkendt af Miljøstyrelsen til at pleje pindsvin.
Vi har samlet al den viden, vi har om de danske pindsvin og pindsvin generelt her på siden. Så hvis du er nysgerrig på, hvad de spiser, hvornår de går i hi og meget andet, skal du læse det her.
Det er titlen på sommerens kampagne, som skal udbrede budskabet om, at mange pindsvin hvert år risikerer at ende deres dage, når de har behov for at krydse vejen for at finde føde, levesteder – og kærligheden. Dr. Pindsvins forskning viser nemlig, at pindsvin i særlige perioder af året risikerer at blive kørt ned, når de krydser vejene. Det vil WWF Verdensnaturfonden og Dr. Pindsvin gerne opfordre danskerne til at gøre noget ved.
Se, hvordan du kan deltage og hjælpe pindsvinene i trafikken.
Vi ved fra punkttællingerne af fugle, at det er effektivt at organisere og målrette indsatsen på bestemte dage. Så får vi mere og koncentreret data.
WWF arbejder for mere natur i Danmark, der skaber bedre levevilkår og flere levesteder for arter som pindsvin. Derudover har WWF i fire år engageret danskerne i at gøre deres egne haver vildere, så der også her bliver flere levesteder for f.eks. Danmarks pindsvin.
Da det er meget stressende for pindsvinene at blive forstyrret i rederne, og særligt for hunnerne i august, fordi de har unger, er det vigtigt, at man ikke roder efter pindsvinene. Man bør i stedet bare vente til de selv kommer frem, og holde øje med, om de færdes i det åbne landskab, på græsplænen, eller om de krydser vejen.
Man kan gå en tur i sit kvarter og registrere de pindsvin, man ser, døde eller levende. Eller man kan tage ud i naturen og tælle pindsvin den aften. Registreringen ”jeg kiggede men så ingen” er lige så vigtigt som at have set et pindsvin. Det hjælper os med at kortlægge de områder, hvor pindsvinene ikke holder til.
Vi er rigtig interesserede i at vide, hvor i storbyerne pindsvinene lever, så det er en stor hjælp, hvis du går en tur i kvarteret om aftenen, måske en tur i byens grønne oaser, og leder efter pindsvin der.
Hvis du har et pindsvin, der kommer fast i din have, er det okay at registrere det selvom du ikke er hjemme den dag. Du kan både registrere tre dage forinden eller i løbet af søndag den 11. august.
Hvis pindsvinet normalt er der hver aften, er det okay at registrere det.
Da vi gerne vil have dækket så meget af Danmark, som muligt, vil det være en stor hjælp, hvis man registrerer pindsvin i tyndtbefolkede områder, der muligvis ikke allerede er repræsenteret på Danmarkskortet.
Det er rigtig vigtigt at registrere, hvis man kigger og ikke ser et pindsvin, for så kan vi i undersøgelserne konkludere, at der ikke er pindsvin i området, hvorimod vi ikke kan tælle området med, hvis der bare ikke er registreret noget, da det kan skyldes, at ingen har kigget i området.
WWF Verdensnaturfonden er gået sammen med Sophie Lund Rasmussen, Dr. Pindsvin, om at tælle Danmarks pindsvin. Den indsamlede data vil indgå i Sophie Lund Rasmussens forskning og er første optælling af sin slags i Danmark.
Sophie Lund Rasmussen er Danmarks eneste pindsvineforsker. Sophie har altid været vild med pindsvin, og hun har dedikeret sit liv til at gøre en forskel for pindsvinene gennem sin forskning samt formidlingen til omverdenen.
Hun er uddannet biolog fra Københavns Universitet i 2013 med en speciale i naturbevarelse og dyreadfærd. Siden 2011 har Dr. Pindsvins forskningsaktiviteter været fokuseret omkring pindsvin. Fra 2016 til 2019 lavede hun danmarkshistoriens første ph.d.-afhandling om pindsvin, på Syddansk Universitet og Naturama, med forskningsprojektet ”Det Danske Pindsvineprojekt,” som hun stadig leder.
Dr. Pindsvin er i dag forsker ved den internationalt anerkendte forskningsenhed Wildlife Conservation Research Unit (WildCRU) på Oxford Universitet, og hun er også gæsteforsker på Institut for Kemi og Biovidenskab på Aalborg Universitet. Dr. Pindsvins forskning har allerede opnået stor international opmærksomhed og anerkendelse, blandt andet i forbindelse med et studie om udviklingen af antibiotikaresistens i pindsvin, der i 2022 udkom i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Nature. Dr. Pindsvin formidler utrætteligt sin viden om pindsvin, og hun har siden 2016 registreret 1400 nyhedshistorier om sin forskning i danske og internationale medier. Hun var også finalist i Ph.d. Cup 2020 på DR.
WWF Verdensnaturfonden kæmper for at bevare den vilde, danske natur, som der kun er meget lidt tilbage af. Pindsvinets tilbagegang er et symptom på, hvor skidt det står til med den danske natur. Når selv et afholdt dyr, som de fleste danskere har et forhold til, bliver så presset, så er det på tide at knække kurven. Med kampagnen Danmarks Pindsvin ønsker vi at engagere danskerne i at kæmpe for den danske natur og pindsvinet.