Kæmp for havet

Iltsvind. Faldende fiskebestande og færre planter.
Som havvogter gør du noget særligt for havet og naturen. Fra første dag kommer din støtte på arbejde i et af WWF´s mange naturprojekter, hvor vi sammen bl.a. kæmper for at redde den danske og den globale havnatur. Du sidder også med ved bordet, når WWF presser og rådgiver politikerne til at sætte en ambitiøs kurs – i Folketinget, EU og FN. Og så holder vi dig løbende opdateret på havets tilstand og de resultater, du med din støtte er med til at opnå.

Skal vi redde havet og vores allesammens natur, kræver det en dedikeret indsats og våde fødder i felten. Med din støtte tager vi sammen et vigtigt skridt for at vende udviklingen, før det er for sent.

Tak!

Bliv WWF Havvogter her

Det gør WWF

Din støtte bliver med det samme sendt på hårdt arbejde, hvor den er med til at løfte naturprojekter, der genopbygger, redder og beskytter naturen. Både i Danmark og ude i verden.
Her er nogle af de projekter, din støtte styrker.

Havet Kalder – oplysning om havet til danskerne

Havet Kalder

Havet Kalder er en landsdækkende kampagne, der højner danskernes bevidsthed om tilstanden i Danmarks have. Kampagnen kan tage en god del af æren for den massive opmærksomhed, havet lige nu får.

Læs mere om Havet Kalder her

Biohuts – børnehaver til Danmarks små torsk

Biohuts

Torsken er stærkt presset i de fleste af de danske farvande. For at give torsken og livet i havet en hånd har WWF installeret biohuts – eller fiskebørnehaver – ved havne flere steder i landet. Fiskebørnehaverne giver fiskeyngel et sikkert sted at vokse op. Her kan de både gemme sig og finde føde, indtil de har vokset sig store nok til at klare sig på åbent vand.

Projekt sømrokker – flere rokker i Kattegat

Projekt sømrokker

Rokkerne har svømmet i havet lige siden, dinosaurerne havde deres gang på Jorden. Men i dag er de fleste danske rokker truet af udryddelse. Det er et problem, fordi de som rovdyr spiller en vigtig rolle i havet. Derfor har WWF siden 2018 opdrættet 50 sømrokker og sat dem ud i Kattegat. Med projektet er der lagt et fundament, der kan arbejdes videre på, så vi kan skabe en fremtid for sømrokkerne i de danske have.

Plastikrydning – WWF baner vejen for skildpadder i Kenya

Plastikrydning

Ved Kenyas kyster er plastikaffaldet så voldsomt, at havskildpadderne ikke kan komme op på stranden for at lægge deres æg. Lykkes det endeligt for de voksne, skal de små unger kæmpe sig igennem plastik for at komme ud i havet. Derfor rydder WWF vejen for skildpadderne i yngleperioden, så der er fri passage for både store og små.

Kunstige rev i Kattegat

Kunstige rev i Kattegat

Kan man 3D-printe sig til mere biodiversitet? WWF har sat hele tolv 3D-printede rev ud på havbunden i Kattegat. Revene har form som en bryllupskage og består af en masse hulrum, hvor fisk kan skjule sig. Samtidig kan andre organismer fæstne sig på revets sprækker og overfalder. Revene skal bl.a. støtte den hårdt pressede torskebestand, der spiller en helt central rolle for økosystemener i vores have.

Kaskelothvaler – WWF indfører fartgrænser i Grækenland

Kaskelothvaler

Skibstrafik er en trussel for bl.a. kaskelothvalerne. Derfor har WWF i samarbejde med DFDS taget væsentlige skridt for at beskytte havlivet i Den Hellenske Grav i det sydlige Grækenland, som er et kritisk levested for de truede kaskelothvaler. Derfor har DFDS bl.a.
justeret sine skibsruter, så de undgår kontakt med hvalerne og sat skibenes hastighed ned for at undgå kollisioner.

Det kan du selv gøre for havet

Ud over din støtte kan du allerede nu selv tage handling. Her er tre gode råd til dig, der her og nu vil hjælpe havet i din hverdag.

Sport ved havet

Sport ved havet

Aktivitet ved og i havet er sundt for både dig og livet under overfladen. Sport som surfing, paddleboarding og windsurfing udleder ikke brændstof, har igen støjforurening og forstyrrer ikke havets dyreliv. Så kast dig ud i bølgen blå og alt uden motor.

Mikroplastik i tøj

Mikroplastik i tøj

Hvis der er polyester, elastan eller andre plastikmaterialer i dit tøj, kan du overveje at købe en mikrofiberfilterpose eller et filter, der opsamler mikroplast fra dit tøj, når du vasker det. Se også på vaskemærket og gå efter tøj, der er produceret af naturmaterialer. Så undgår du udledning af plastik, der ellers ville ende i havet.

Spis fisk med omtanke

Spis fisk med omtanke

Du kan hjælpe havet ved at vælge bæredygtigt fanget fisk og skaldyr. Torskebestanden er presset, så du gør havet en tjeneste, hvis du i stedet vælger sej. Forlang også et klart svar, der hvor du køber fisk. Spørg, om fisken er skånsomt fanget, og hvor den kommer fra.

Få endnu flere gode råd her.