The Face of Change
Women Fighting for Nature 

 

 

 

Christine Sajin Bayas

Mangrovevogter, 27 år
Mida Creek

“Jeg kan se resultaterne af min indsats.”

 

Foto af Petra Kleis
Interview af Maria Houen Andersen

 

Jeg har boet her hele mit liv tæt på mangroverne. Der var engang mange flere mangrover end nu, men jeg så dem forsvinde lidt efter lidt, mens jeg voksede op. Jeg lagde mærke til, at nogle af mine yndlingsfugle ikke længere var her – og vilde dyr, jeg plejede at se, forsvandt også.

Da mine forældre døde, blev jeg en af dem, der skulle sørge for mad på bordet. Jeg droppede ud af skolen som 13-årig, og mit arbejde blev at hente brænde i mangroveskoven og sælge det. Som 15-årig blev jeg taget af Kenya Forest Service, da jeg fældede mangrover. De straffede mig ikke for det, men jeg besluttede at finde en anden måde at tjene penge på. Jeg begyndte i stedet at hente vand for folk og blev frivillig skovvagt. Det er jeg stadig i dag.

 

 

I 2018 startede vi en lånegruppe her i området. Den betød, at vi kunne investere og lave en  en planteskole for mangrovetræer – helt frivilligt. I 2022 fik vi støtte fra WWF til at udvide planteskolen.

Der er også et system med økosystemkreditter. Vi beskytter naturen, og efter ti år får vi mulighed for at få udbetalt kreditter for det. På den anden side af kysten er der en gruppe, der har gjort det samme. De har tjent fire til fem millioner kenyanske shillings (omkring 30.000 euro).

Vidste du, at…WWF sammen med resten af mangrove-alliancen har fået stoppet tabet af mangroveskov på verdensplan og genplantet halvdelen af den skov, vi har mistet?

Når man anlægger en planteskole, skal man sikre sig, at tidevandet når frem til den hver dag, så planterne ikke tørrer ud.

En af de største udfordringer er, at hver mangroveart kræver forskellig type jord. For eksempel har Ceriops brug for mudder. Så vi må langt ind i skoven for at hente mudder og bringe det tilbage for at plante frøene. Efter kl. 11 om formiddagen er jeg her hele dagen og fylder poser med mudder. Efter tre måneder er planterne klar til at blive plantet ud.

 

 

Vi har solgt 10.000 mangroveplanter. Det hjælper mig med at betale mine børns skolegang.

Jeg kan virkelig se, at det virker. Der var engang en sti her, hvor der ikke voksede noget – nu er den helt grøn takket være vores arbejde. Og der er kommet flere sommerfugle.

Det føles godt at arbejde med mangrover. Jeg bliver set som en slags læringsperson i lokalsamfundet. Folk stiller spørgsmål, og jeg deler altid gerne ud af min viden.

I løbet af et år kan mangroveskove optage op til tre til fem gange mere CO2 per hektar end tropiske regnskove.

Læs om de andre kvinder

 

         Gå Til oversigt      

Du kan byde på de stærke fotografier af de 11 kenyanske kvinder taget af Petra Kleis. Hun har selvfølgelig signeret dem alle, og det er det erfarne auktionshus Bruun Rasmussen Kunstauktioner, der står for velgørenhedsauktionen af de i alt 22 fotografier. Al overskuddet fra salget går direkte til kvinderne og de natur-projekter, de arbejder på.

Byd på værkerne her