24/06/2020

WWF’s snifferhunde er det nyeste våben i kampen mod illegal handel med vilde dyr … … Og det virker!

På havnen i Mombasa, Kenya gør snifferhunden Ram livet svært for smuglere af illegale dyr. Ram er nemlig trænet til at finde varer fra truede dyr, og hjælper med at tjekke de mere end 2000 containere, som hver dag passerer havnen i Mombasa. Netop denne havn er et hotspot for smugling af truede dyr, og derfor har snifferhunde som Ram været en del af hverdagen siden 2015. I containerne finder tolderne alt fra elfenben til tigerskind, som bliver skjult og forsøges smuglet ud i verden. Derfor er snifferhundene er et vigtigt redskab i kampen mod illegal handel med dyr, og de har gjort arbejdet for krybskytter og smuglere meget sværere, end det tidligere har været.

 

Et skræmmende fund viser problemet
Den illegale handel med truede dyr er desværre et stigende problem, som er svært at komme til livs. Sidste år blev en container stoppet i tolden i Hong Kong med et rekordantal elfenben og skældyrskæl, der var på vej fra Nigeria til Vietnam. Flere end 1.000 stødtænder fra elefanter og skæl fra mere end 13.000 skældyr var gemt i containeren. Fundet viser tydeligt, hvor stort et problem den illegale handel stadig er. Fund som dette er en påmindelse om, hvor vigtigt WWF’s arbejde er.

WWF gør livet surt for smuglerne
Med hjælp fra WWF har tolderne i Mombasa udviklet en ny metode til, hvordan snifferhundene kan arbejde mere effektivt på havnen i Mombasa. Tidligere skulle hundene ind i containerne og tjekke for smuglervarer, men nu tages der i stedet koncentrerede luftprøver fra containerne. Ud fra luftprøverne kan snifferhunden identificere, hvorvidt der eksempelvis er elfenben gemt i containeren. Metoden betyder, at hundene kan tjekke langt flere containere hver dag, fordi de ikke skal sniffe sig igennem container efter container i en voldsom varme, men blot skal snuse til de luftprøver, som tolderne tager. Det øger både kvaliteten og effektiviteten af hundenes arbejde.

Hundene hjælper i hele verden
Det er ikke kun på havnen i Mombasa snifferhundene gør et vigtig stykke arbejde. I det østlige Rusland bruger tolderne også de skarpe næser. Her finder hundene oftest dele fra bjørne eller moskushjorte, som forsøges smuglet over grænsen til Kina, hvor det sælges på illegale markeder.

Turisternes kufferter bliver tjekket
Også i London lufthavnen Heathrow bruges snifferhunde til at finde ulovlige smuglervarer hos de almindelige rejsende. Her er det typisk elfenben udformet som smykker, der findes i de kufferterne.

Hundene finder også levende dyr
Efter de voldsomme brande i Australien har man brugt snifferhunde til at snuse sig frem til overlevende koalaer i nedbrændte områder i Queensland. De fundne koalaer modtager livsvigtig nødhjælp, så de fortsat kan overleve i de naturområder, som nu genopbygges.