Polarræven i Skandinavien er under hårdt pres
På 20 år har vi vendt udviklingen for den kritisk truede polarræv i Skandinavien. Men det store arbejde kan risikere at gå tabt. En beslægtet gæst har nemlig bevæget sig ind polarrævens territorium – og den er ikke kommet for at danse.
Polarræven i Skandinavien har længe været en truet art. Indtil fredningen i 1928 blev den jaget intensivt for sin smukke pels, hvilket reducerede bestanden til et kritisk lavt niveau. Omkring år 2.000 var der kun 40 til 60 individer tilbage i naturen, og polarræven var meget tæt på udryddelse. Den kritiske situation fik WWF og andre organisationer til sætte alle sejl til for at sikre polarrævens overlevelse i naturen.
Gennem opdræt og udsætning af op mod 600 polarræve i skandinaviske fjelde, installering af specialbyggede foderkasser og genetisk overvågning begyndte bestanden langsomt at vokse. I dag er bestanden steget til omkring 564 individer, men klimaforandringer har presset en anden ræv nordpå, som truer polarræven.
En miljøfaglig kontrollerer en foderkasse til polarræven i det nordlige Sverige.
En ny trussel har meldt sig
Varmere temperaturer på grund af klimaforandringer rykker trægrænsen højere op i fjeldene, og det får rødræven, som vi kender fra Danmark, til at bevæge sig ind i polarrævens territorium. Rødræven er større og stærkere og konkurrerer om den samme føde. Men det er ikke alt, den overtager også polarrævens huler og jager dens unger. Denne nye fare forværrer de udfordringer, polarræven allerede står over for.
Sådan hjælper WWF
Vi har ét mål; at sikre polarrævens fremtid i Skandinavien. Det gør vi blandt andet ved følgende:
- Opdræt og udsætning: WWF har været med til at udsætte næsten 600 polarræve i de skandinaviske fjelde, hvilket har skabt en genetisk sundere bestand.
- Fodringsprogrammer: I år med fødemangel hjælper WWF polarrævene med målrettet fodring. De speciallavede foderkasser, der holder den røde ræv ude, giver polarræven mulighed for at få tilstrækkelig med føde.
- Sygdomsovervågning: WWF udvikler metoder til at overvåge rævenes helbred, herunder screening via DNA-prøver.
Sådan kan du hjælpe
Din støtte gør det muligt for WWF at fortsætte det afgørende arbejde med at beskytte denne fantastiske art og resten af verdens vilde natur.
Støt vores arbejde her.
Om vinteren bliver pelsen hvid for at camouflere sig i sneen.
Vidste du, at…
Polarræven kan overleve ekstreme kuldegrader ved at rulle sig sammen som en kugle. Den kan klare temperaturer ned til minus 70 grader, hvor dens tykke pelsog smarte blodcirkulationssystem holder den varm. Poterne er dækket af pels, og dens buskede hale fungerer som snudevarmer og halstørklæde.