02/05/2025

I pagt med naturen

Mennesker og dyr ender oftere i sammenstød, fordi naturen presses sammen på et stadig mindre areal. Kom med til nogle af de projekter, hvor WWF hjælper med at skabe fredelig sameksistens mellem mennesker og vilde dyr.

Mennesker fylder mere og mere på kloden. Vores byer, veje og fabrikker fragmenterer landskabet, mens mængden af landbrugsjord og husdyr bare vokser og vokser.

Det betyder kort sagt, at der bliver mindre plads til naturen, og det medfører flere sammenstød mellem vilde dyr og mennesker.

WWF Verdensnaturfonden arbejder for at bevare og beskytte verdens natur og vilde dyr. Det arbejde går blandt andet ud på at skabe muligheder for fredelig sameksistens, så både dyr og mennesker kan føle sig sikre.

Vi har samlet tre eksempler fra hele verden, hvor mennesker lever i pagt med naturen.

1. Droner beskytter mod elefanter i Thailand

I Thailand opstår der ofte konflikter, når vilde elefanter bevæger sig ind på lokale landsmænds marker for at finde føde. 34 procent af husstandene og hele 70 procent af de thailandske plantageejere i og omkring nationalparkerne Kui Buri og Kaeng Krung mener, at elefanter helt bør udryddes.

Derfor har WWF og teknologifirmaet Robotto udviklet en intelligent drone, som skal reducere antallet af sammenstød mellem mennesker og elefanter.

Efterhånden som regnskoven forsvinder, presses elefanterne nemlig ind på et stadig mindre område. Elefanterne får sværere ved at finde føde i regnskoven, og samtidig elsker dyrene de søde ananas, der dyrkes i området. Men dronerne, som er udstyret med kunstig intelligens, holder øje med elefanterne og kan beregne, hvor de bevæger sig hen. Det giver bedre muligheder for at opdage og afværge konflikter, inden det går galt.

Læs hele historien her.

2. På isbjørnepatrulje i Grønland

I Grønland er det ikke ualmindeligt med besøg af en isbjørn i og omkring bebyggelser. Men klimaforandringer og en hastigt smeltende havis presser isbjørne tættere på mennesker og fører til hyppigere sammenstød mellem mennesker og isbjørne. I byen Ittoqqortoormiit var mange forældre bange for at sende deres børn i skole i frygt for, at de ville løbe ind i en isbjørn på vejen.

Derfor har WWF Verdensnaturfonden siden 2015 haft en isbjørnepatrulje i byen. Patruljen bliver drevet i samarbejde med lokalsamfundet, og i de mest kritiske måneder patruljerer vi dagligt gennem byen for at jage bjørne væk.

Patruljen er udstyret med en ATV og gummikugler, som skal skræmme isbjørnene ud af byen, så vi undgår, at de bliver skudt og dræbt med rigtige kugler.

Læs hele historien her.

3. Teplantager holder gorillaer væk

Der er kun omtrent 1.000 bjerggorillaer tilbage i det centrale Afrika, og de enorme aber er derfor kritisk truede. Én af de primære trusler mod gorillaerne er tab af levesteder. De frodige skove, hvor gorillaerne lever, bliver nemlig ryddet for at skaffe tømmer, lave veje og gøre plads til landbrug.

Det får gorillaerne til at søge tættere på mennesker og én af lokalbefolkningens store udfordringer er ødelagte afgrøder, når gorillaerne færdes på markerne.

Derfor arbejder WWF med at skabe såkaldte bufferzoner omkring gorillaerne, så de holder sig i regnskoven. Gorillaerne holder sig væk fra teplantager, som er hyppigt bruge til at skærme mennesker og gorillaer mod hinanden.

Læs mere om projekterne her.