WWF’s isbjørnepatrulje beskytter isbjørne og borgere i Østgrønland

Isbjørnepatruljen blev etableret i 2015 af WWF Verdensnaturfonden i samarbejde med lokalsamfundet for at skabe større tryghed blandt byens borgere og for at undgå, at bjørne bliver skudt i selvforsvar.

Flere og flere isbjørne mister livet, når de på grund af klimaforandringerne søger på land og ind mod byerne, hvor det farlige dyr udgør en reel trussel mod mennesker. I byen Ittoqqortoormiit i Østgrønland er situationen særlig kritisk.

Isbjørne kommer desværre ofte i kontakt med mennesker i deres søgen efter føde i byerne, og forældrene i Ittoqqortoormiit var bange for at sende deres børn i skole i frygt for, at de ville løbe ind i en isbjørn på vejen. Før patruljen kom til blev det desværre flere gange nødvendigt at aflive isbjørne for at beskytte borgerne i byen.

Patruljen beskytter borgere såvel som isbjørne

WWF’s isbjørnepatrulje bliver drevet i samarbejde med lokalsamfundet, og i de mest kritiske måneder patruljerer vi dagligt  gennem byen for at jage bjørne væk. Patruljen er udstyret med en ATV og gummikugler, som skal skræmme isbjørnene ud af byen, så vi undgår, at de bliver skudt og dræbt med rigtige kugler.

Erfaringer fra blandt andet Nunavut i Canada har vist, at gummikugler er effektive, fordi de ikke gør skade på bjørnen, men lige netop gør ondt nok til, at den fortrækker og forbinder stedet med smerte. Gummikuglerne bliver dog kun brugt, hvis det ikke lykkedes at skræmme bjørnene væk med patruljens tilstedeværelse eller larm.

Resultater

  • I 2016 blev der gjort brug af gummikugler i ét af otte tilfælde med stor succes, da isbjørnen ikke vendte tilbage. Ingen isbjørne mistede livet på grund af skud i 2016.
  • WWF har været i konstruktiv dialog med kommunen, der har resulteret i, at en stor mængde ophobet affald ved forbrændingen i Ittoqqortoormiit er blevet fjernet. Det betyder, at lugtgenerne fra lossepladsen er blevet kraftigt reduceret.
  • WWF er ved at undersøge behovet for lignende patruljer flere steder i Grønland.