30/04/2025

Fremtidens fiskeri skal være fuldt dokumenteret

I et fælles udspil opfordrer Danmarks Naturfredningsforening og WWF Verdensnaturfonden til at indføre fuld dokumentation i hele den danske fiskerflåde senest i 2028. Frivillige aftaler om fuld dokumentation er ikke nok, men bør indføres ved lovkrav.

Det danske hav er i krise, og en lang række af de danske fiskebestande er historisk lave. På bare 25 år er bestanden af torsk reduceret med mere end 90 procent alene i Kattegat. Det tilskrives af forskere bifangst og overfiskeri særligt i jomfruhummerfiskeriet. Den store utilsigtede bifangst af fisk ender ofte med at blive smidt ulovligt og døde tilbage i havet uden at tælle med i kvoterne.

Netop nu forhandler regeringen om fremtidens fiskeri i Danmark. En oplagt del af løsningen på at genopbygge Danmarks hav og sikre, at vi også i fremtiden har et levende dansk fiskeri, er implementeringen af et fuldt dokumenteret fiskeri med kamera, GPS og sensorer. En frivillig aftale med fiskerne er ikke tilstrækkelig for at sikre et bæredygtigt fiskeri.

Fuldt dokumenteret fiskeri giver nøjagtige og troværdige oplysninger om fiskeriets fangster. Fiskerikommissionen har derfor også i december 2023 anbefalet fuldt dokumenteret fiskeri.

Alligevel er fuldt dokumenteret fiskeri med moderne teknologi ikke en del af regeringens igangværende forhandlinger om fremtidens danske fiskeri. Og det er et problem for både bæredygtigheden i fiskeriet og balancen i vores marine økosystemer, lyder det fra Danmarks Naturfredningsforening og WWF Verdensnaturfonden.

“Havet er i krise, og mange fiskebestande er historisk lave. Vi kan med fuldt dokumenteret fiskeri sænke bifangsterne og forhindre, at fisk nytteløst bliver smidt tilbage i havet. Samtidig kan det skabe fordele for erhvervet og blive en grøn styrkeposition. Politikerne bør lytte til Fiskerikommissionens krystalklare anbefaling og få sikret at fuldt dokumenteret fiskeri indføres hurtigst muligt. Det vil være en håndsrækning til udviklingen af både fremtidens havnatur og fiskeri,” siger Maria Reumert Gjerding, præsident for Danmarks Naturfredningsforening.

I et samlet udspil anbefaler organisationerne, at der trinvis indføres fuldt dokumenteret fiskeri i hele den danske fiskerflåde frem mod udgangen af 2028 og med en indfasning på minimum en 1/3 af den totale andel af erhvervsfiskefartøjer årligt. Den trinvise indfasning af fuldt dokumenteret fiskeri på fartøjerne bør starte med de fiskerier, hvor risikoen for ulovlig udsmidning er størst.

Erfaringerne er positive
Både forskere, forsøgsordninger og Fiskerikommissionen har peget entydigt på, at fuldt dokumenteret fiskeri virker og kan gøre en reel forskel for fiskebestandene.

I 2023 viste en forsøgsordning i Kattegat, at registreringen af torskebifangst blev øget med op mod 900 procent, når fiskeriet var fuldt dokumenteret. Senest konkluderer forskere fra DTU Aqua i et helt nyt studie, at fuldt dokumenteret fiskeri vil sikre mere bæredygtig forvaltning af havmiljøet og fiskebestandene.

Erfaringerne viser desuden, at mange fiskere selv accepterer kamera ombord. I den aktuelle ordning i Kattegat har 48 ud af 73 fartøjer valgt frivilligt at fortsætte med kamera. Desuden har Danmarks største pelagiske trawlere og flere af de skånsomme kystfiskere også kamera på fartøjerne.

“Folketinget er ved at sætte nye rammer for fiskeriet og har en enestående mulighed for at styrke både havets økosystemer og fremtidens danske fiskeri. Derfor bør politikerne naturligvis lytte til erfaringerne, forskerne og den kommission, de selv har nedsat, og indføre fuld dokumentation i hele den danske fiskerflåde. Det skal ske trinvis og på en måde, som vil gavne erhvervet, der også selv er i gang,” siger Mikkel Aarø-Hansen, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.

Derudover peger han på, at fuldt dokumenteret fiskeri ikke blot styrker forvaltningen af fiskebestandene, men også kan forbedre vores viden om bifangst af fugle og havpattedyr, samt forbedre både eksisterende og nye bestandsvurderinger af fisk.

Udviklingen af fremtidens erhvervsfiskeri

Fuldt dokumenteret fiskeri kan på sigt potentielt erstatte en række af de nuværende kontrol-, dokumentations- og redskabskrav, og er helt i tråd med regeringens egne ønsker om at gøre fiskeriforvaltningen enklere og reducere den administrative byrde for både fiskere og myndigheder.

EU stiller fra januar 2028 krav om, at alle fartøjer over 18 meters længde skal have kamera ombord. Mange danske fartøjer vil dog falde under de 18 meter, som EU-kravet dækker. Fuld dokumentation er dog en markedsfordel, som dansk fiskeri bør drage nytte af ved at sikre bedst mulig sporbarhed i fiskeriet, som efterspørges på det globale marked.

Når Danmark i 2026 overtager EU-formandskabet, har får vi en unik mulighed for at sætte retningen for den fælles europæiske fiskeripolitik. Det er en chance for at positionere Danmark som foregangsland for ansvarligt og bæredygtigt fiskeri.