07/02/2024

For første gang sætter Indien tal på bestanden af sneleoparder

Der findes 718 sneleoparder i de højeste og mest ufremkommelige egne af Indien. Det viser den første optælling af landets sneleoparder nogensinde.

I det svært tilgængelige landskab i Himalaya lever sneleoparden, også kendt som ‘bjergets spøgelse’. De barske omgivelser gør det svært for forskere at blive klogere på det smukke og mystiske dyr, men nu er forskere i Indien for første gang lykkedes med en optælling af landets bestand af sneleoparder.

Ifølge optællingen, der dækker mere end 40.000 kvadratkilometer og har inkluderet omkring 2.000 kameraer, lever 718 sneleoparder i Indien.

Optællingen er vigtig, fordi den bidrager til at forstå sneleopardens habitat og levevis. Det er afgørende viden for den fremtidige indsats for at bevare leoparden. Dechen Dorji, der er direktør for naturbevarelse i Asien for WWF International, er da også begejstret over optællingen.

“Det er en vigtig milepæl i vores indsats for at sikre og beskytte sneleoparden og deres levesteder i generationer fremover,” siger han.

Når sneen smelter, forsvinder levesteder

Og sneleoparden har behov for beskyttelse.

Arten er kategoriseret som en ‘sårbar’ af den internationale naturbeskyttelsesorganisation IUCN. Sneleoparden er nemlig særligt truet af krybskytteri, tab af levesteder og klimaforandringer. I Asien bruges sneleopardens knogler blandt andet til alternativ medicin, mens stigende temperaturer er en trussel mod dyrets levesteder.

Læs mere om sneleoparden.

WWF estimerer, at der er 4.000-6.000 sneleoparder tilbage i naturen. Langt størstedelen af sneleoparderne lever i Kina, men dyret findes i op mod fjorten lande, blandt andet i Indien, Bhutan og Mongoliet.

For blot få måneder siden viste nyeste tal fra Bhutan, at bestanden af sneleoparder er i vækst. Det er blandt andet resultatet af WWF’s årelange arbejde i sneleopardens leveområder for at stoppe tilbagegangen af disse smukke dyr.

3 facts om sneleoparden:

  1. Sneleoparder lever hver for sig og mødes kun for at parre sig
  2. Sneleoparden lever primært af alpestenbuk og vilde får, men kan også nedlægge yakokser i Himalaya eller vilde kameler i Mongoliet
  3. Sneleopardens én meter lange hale hjælper blandt andet dyret med at holde balancen, når den klatrer rundt i de svært fremkommelige bjergområder

Støt WWF’s arbejde for sneleoparden og klodens vilde dyr her.
Når du køber en silkeblød sneleopard, er du med til at beskytte verdens vilde skabninger og deres levesteder.