Ung naturfotograf: Naturfotos kan spille en vigtig rolle i bevarelse af natur
Emil Poulsens foto af en syngende hjort blev udkåret som Danmarks bedste naturfoto i 2022. Vi har sat ham stævne ved et af hans fortrukne fotosafari spots, Amager Fælled, for at høre, hvordan naturfotografi blev hans helt store passion.
Over os flyver en flok gæs i formation hjem til et lidt lunere Danmark. Længere væk kan man høre en karakteristisk fuglesang på Amager Fælleds store åbne enge.
”Orv, der var en vibe, kunne jeg høre,” udbryder Emil Poulsen og afbryder sig selv midt i en sætning. ”Der blev jeg helt glad. Det betyder, at foråret er på vej,” forklarer han smilende.
Emil enorme glæde og begejstring for naturen er tydelig. Men det lå ikke altid i kortene, at Emil som 22-årig ville dedikere alt sin tid på at fotografere dyreliv og ende med at vinde Danmarks bedste naturfoto.
En uventet kærlighed
”Da jeg voksede op, havde jeg slet ikke noget med naturen at gøre. Jeg skatede og var en rigtig bybums,” fortæller Emil, der er vokset op på Amager.
Selv da han som 14-årig fik et dykkercertifikat af sin far, og blev introduceret for den danske natur under havoverfladen, var det ikke ligefrem kærlighed ved første blik. Den danske kulde, den komplicerede mængde af udstyr og det grumsede vand – det var umiddelbart ikke opskriften på en god oplevelse.
Men alt ændrede sig, da Emil på en dykkertur for første gang kom ansigt til ansigt med dyrelivet under overfladen.
”Det hele var så nyt og spændende. Blot en rødspætte eller almindelig strandkrabbe var jo en alien for sådan en bydreng som jeg. Det er som at være på en helt anden planet, når du dykker igennem det mørke uklare danske vand, men som gemmer på alverdens skøre skabninger,” forklarer Emil. ”Og ja, efter det, så faldt jeg totalt for det.”
”Det gik op for mig, at alle de mærkelige skabninger, der gemmer sig derude, kan hver især noget bemærkelsesværdigt. Alle dyr har hver sin superkraft.”
Opsat på at lære mere om alle dyrenes superkræfter og vilde mysterier begyndte Emil at rejse rundt på jagt efter nye naturoplevelser i både Danmark og udlandet.
Rejser gav et nyt perspektiv
”Som tiden gik, ville jeg rigtig gerne dele mine eventyr fra naturen med familie og venner,” fortæller Emil, som kastede sig ud i at fotografere alt det, han oplevede på sine eventyr.
Der gik dog ikke lang tid, før Emil fik en helt anden bevæggrund for at fotografere dyrelivet.
”Fra Island til Maldiverne til Rødehavet og også her i Danmark. Lige meget hvilken afkrog af naturen, som jeg var i, så var der altid et eller andet tegn på, at der har været mennesker. Og det er ikke en positiv impact, som mennesker har,” fortæller Emil.
Han indså, at naturen var rig på smukke og spændende dyrearter, men også fyldt op til randen med konsekvenserne af forurening og overforbrug af naturens ressourcer. Den erkendelse er blevet brændstof for Emils passion for at tage naturbilleder, som han deler på Instagram, hvor over 144.000 mennesker i dag følger med.
Smukke naturbilleder gør en forskel
Vi følger efter Emil ind i en tætbevokset birkeskov. Han er iklædt sit typiske kamuflagetøj fra top til tå, med en enorm rygsæk på ryggen, og et næsten endnu større kamera i favnen. Flimrende solstråler skinner igennem et tyndt tæppe af grå skyer, og man kan høre lyden af lette regndråber, der lander forsigtigt på det høje lysegule græs.
I dag kan Emil Poulsen leve af at tage flotte naturfotos, og han tror på, at naturbilleder kan spille en vigtig rolle i bevarelsen af vores natur.
”Nu fokuserer jeg meget mere på at fange det smukke,” forklarer Emil. ”For, hvis jeg kan få folk til at elske naturen via mine billeder af en sød ræv eller en hjort, som står flot på en eng i en solnedgang. Så passer de også automatisk på naturen.”
Emils 3 gode råd til naturfotografen.
1. Kom på øje-niveau med dit motiv
“Det giver et meget mere intimt billede, som seeren kan connecte meget mere med. Når man ligger i øjenhøjde med ræven, så kommer der meget mere fokus på den, og seeren føler ikke, at der står en fotograf og tager billeder, men blot at de er en del af rævens verden.”
2. Fluen på væggen er mission-impossible
“At være fluen på væggen er noget, jeg hører, naturfotografer sige meget ofte, at man skal være.
Dog så kan det gøre dyrene mere nervøse, når man prøver at gemme sig fremfor at introducerer sig selv til dyret over længere tid. At blive accepteret af et dyr er den bedste følelse, man kan få som naturfotograf, og det giver de bedste billeder af dets naturlig adfærd. Dette skal man selvfølgelig kun gøre, hvis det føles etisk korrekt. Nogle dyr, som fx vadefugle, kan man også kun komme tæt på i fuld kamuflage.”
3. Inkluder menneskelig indvirkning på naturen
“Mange fotografer er enormt sky for at inkludere menneskelige ting i deres fotografier. Dog så er de bedste “natur” fotografier jeg nogensinde har set inde fra byen. Eller med en form for menneskelig indvirkning såsom plastik forurening etc.
Vi som naturfotografer skal vise verden, som den er. Og tit så har mennesker sat deres fodspor selv i den mørkeste side af naturen. Vær ikke bange for også at fange det og arbejde med det. Det er det, der kan ændre hele verdens syn på naturen og de dyr, der bliver skudt igennem dit kamera.”
Hædret på Naturmødet
Udover at dele naturbilleder på sin Instagram profil, så spreder Emil Poulsen også naturglæde på det sociale medie TikTok. Over 63 tusind følger med, når han med stor begejstring formidler naturens vilde arter og kræfter ud til unge danskere.
Ved naturens eget årlige folkemøde, Naturmødet i Hirtshals, blev Emil Poulsen derfor i år udnævnt som Danmarks Bedste Naturformidler.
WWF var også til stede på naturmødet 2023, hvor vi debatterede det danske havs fremtid.