06/04/2022

Danmarks haver har brug for vilde børn

En ny børneguide klæder børnefamilier på til at skabe gode betingelser for biodiversitet i deres egne haver. Guiden er en del af dette års ’Danmark Vilde Haver’.

Danske haver og altaner skal igen i år gøres vildere. WWF Verdensnaturfondens kampagne ’Danmarks Vilde Haver’ engagerer danskerne til at skabe mere biodiversitet i deres egne haver og vender tilbage for tredje gang. Denne gang med ekstra fokus på børnene.

En særlig børneguide, der er blevet til i samarbejde med Sebastian Klein, indeholder nemlig forslag til, hvordan børnene gennem aktiviteter og eksperimenter kan aktiveres i haver og på altaner til at skabe bedre betingelser for biodiversiteten.

”Naturen er et fantastisk sted at være for både børn og voksne, og der opstår nogle magiske øjeblikke, når vi i fællesskab får gode naturoplevelser og samtidig skaber bedre betingelser for biodiversiteten. Naturen skal være vildere, og til det skal vi blandt andet bruge al den vildskab, man finder hos børnene. Målet med guiden er at få flere børn og deres familier ud i naturen og vække interessen for, hvordan man passer godt på dyr og planter,” siger Sebastian Klein.

Få børneguiden: Tilmeld dig ‘Danmarks Vilde Haver’ her.

Sebastian Klein er sammen med biolog Anders Kofoed forfatter til bogen ’Naturen Kalder’ med 100 gode naturoplevelser i børnehøjde. Som ambassadør for WWF Verdensnaturfonden har Sebastian Klein været med til at udforme børneguiden til ’Danmarks Vilde Haver’ med ti aktiviteter, som børn kan lave i deres egne haver for at forbedre biodiversiteten og samtidig blive klogere på vild og urørt natur.

”Forskning viser, at børn trives fysisk og psykisk bedre, hvis de kommer ud og bruger naturen. Med WWF’s nye guide kan børnene samtidig gøre noget for at øge mængden af vilde dyr og planter i Danmark. Glade børn og en hjælpende hånd til vores trængte natur – det er jo en ren win-win,” siger generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden Bo Øksnebjerg, der håber, at forældrene vil tage deres børn i hånden og sammen kaste sig ind i kampen for et vildere Danmark.

Danskerne er engagerede i biodiversitet

’Danmarks Vilde Haver’ giver alle naturglade danskere mulighed for at tilmelde deres have eller altan som naturareal i Danmark. Alt, de skal gøre, er at gøre arealet mere naturvenligt. Mere end tre millioner kvadratmeter dansk have- og altanareal var sidste år tilmeldt ’Danmarks Vilde Haver’. Ambitionen er at få endnu flere områder med i år. Og selvom WWF Verdensnaturfonden nu lancerer en børneguide, så er ’Danmarks Vilde Haver’ for alle. Intet areal er for småt eller for stort, og hver en vild blomst, bi og bille tæller.

”’Danmarks vilde haver’ gør ikke bare livet nemmere for de vilde dyr i Danmark. De vilde haver gør også danskerne mere bevidste om, hvad biodiversitet er for en størrelse, og – endnu vigtigere – hvorfor det er så vigtigt at skabe de bedst mulige rammer for den. Vores erfaringer fra tidligere år viser, at danskerne er meget engagerede og har en stor lyst til at kæmpe for biodiversiteten – også hjemme hos dem selv,” siger Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.

Det er tredje gang, WWF Verdensnaturfonden står bag ’Danmarks Vilde Haver’, der blev lanceret første gang i 2020. I år samarbejder WWF Verdensnaturfonden med IKEA og Videncentret Bolius om projektet.


Vil du også være med til at gøre Danmark vildere?

På www.danmarksvildehaver.dk kan du tilmelde din have eller altan. Når projektet officielt går i gang lørdag 9. april, får du tilsendt en skræddersyet guide til, hvordan du kan gøre mere for biodiversiteten, og du vil samtidig modtage børneguiden.

Du tilmelder dig desuden et nyhedsbrev og får løbende tilsendt videoer, tips og tricks til at gøre din have eller altan mere vild. Derudover vil der være mulighed for at spørge eksperterne til råds undervejs og til at udveksle erfaringer med hinanden i ’Danmarks Vilde Havers’ gruppe på Facebook.

Fakta om biodiversitet i Danmark

Den vilde danske natur er under pres, og kun omtrent en til to procent af den danske jord er reel vild natur. 389 arter er uddøde i Danmark siden 1970, mens knap 2000 arter aktuelt er truet af udryddelse. Biodiversitets- og naturkrisen er med andre ord ikke kun fænomener, man kender fra Amazonas eller Asiens jungler. Tab af arter og levesteder sker lige her – i din og min baghave.

Og derfor har WWF Verdensnaturfonden taget initiativ til ’Danmarks Vilde Haver’. Det er vigtigt, at vi alle sammen gør noget for biodiversiteten i Danmark. Hver kvadratmeter tæller.

I 2021 deltog mere end 3.500 husstande med sammenlagt mere end tre millioner kvadratmeter have og altan. I år satser WWF Verdensnaturfonden på at få endnu flere danskere og kvadratmeter med i kampen for et vildere Danmark.