25/04/2024

Bliv klog(ere) på dybhavsminedrift

Ingen kender konsekvenserne ved at bore dybt efter mineraler på havets bund – et af de få uberørte steder tilbage på vores planet. Jessica Battle leder initiativet ’No Deep Seabed Mining’, der har til formål at sikre et globalt stop for dybhavsminedrift. Læs med, og forstå hvorfor.

Hvad er dybhavsminedrift?
Minedrift på den dybe havbund er i udviklingsfasen. Det betyder, at vi borer i endnu ukendt havbund mere end 500 meter under havets overflade. Her vil man hente mineraler som blandt andet kobolt og nikkel, der er essentielle for den grønne omstilling og andre teknologier.

Tillader vi minedrift på den dybe havbund, kan konsekvenserne blive alvorlige. Det risikerer at ødelægge levesteder for flere af havets dyr og fisk og måske betyde udryddelse af arter. Desuden kan støj- og lysforurening og spredning af fint havbundssediment fra minedriften forstyrre fødekæder og reproduktion i havet.

Hvordan arbejder du for, at WWF’s initiativ mod dybhavsminedrift bliver gennemført?
Jeg arbejder sammen med mine kolleger i WWF, forskere og andre NGO’er for at sikre, at regeringer og virksomheder i hele verden forstår risiciene ved dybhavsminedrift, og for at fremme alternativer som en cirkulær økonomi. Vores indsats gør heldigvis en forskel. I dag har 24 lande tilsluttet sig ønsket om at kræve en pause, et forbud eller et moratorium. Det inkluderer lande som Sverige, Finland, Frankrig og Tyskland. Og vi har brug for, at Danmark også støtter op!

WWF: Rigsfællesskabet bør tilslutte sig globalt moratorium på dybhavsminedrift

Vi har brug for mineraler til den grønne omstilling. Hvad er alternativet til dybhavsminedrift?
Der er ingen grund til at sætte gang i en risikabel industri i dybhavet for at finde flere mineraler. I stedet bør vi fokusere på cirkulær økonomi. Indtil vi har fået implementeret en gangbar cirkulær økonomi, bør vi fokusere på at forbedre minedriftsindustrien på land, så den påvirker mennesker og natur mindst muligt.

Norge har stemt ja til minedrift på den dybe havbund, som grænser op til Grønland og Danmark. Hvilke konsekvenser har det?
Hvis Norge ender med at give grønt lys til at drive minedrift i det dybe hav, kan det blive en katastrofe for havet. Det vil højst sandsynligt påvirke fiskeri og andre aktiviteter på havet, som er essentielle for den grønlandske økonomi. For eksempel hvalsafari.

Danmark har ikke havbund, der er dybt nok under havoverfladen til dybhavsminedrift. Hvorfor er det vigtigt, at Danmark støtter op?
The International Seabed Authority (international havbundsmyndighed), som Danmark er medlem af, er i fuld gang med at fastsætte de globale regler for dybhavsminedrift. Danmark kan spille en vigtig rolle, hvis de tilslutter sig et moratorium og dermed sikrer, at ingen lande går videre med minedrift i det dybe hav, før vi ved mere om konsekvenserne.