12/12/2023

Seks hyggelige naturaktiviteter i juleferien

Tag på udkig efter en havørn, find rav i mørket eller spot en gråsæl, hvis du er heldig. Anne-Kristine Sverdrup, seniorspecialist i WWF Verdensnaturfonden, guider dig til en hyggelig dag i naturen sammen med familien. Det eneste, du skal bruge, er dine øjne og en god portion tålmodighed.

Du tænker måske, at der ikke er ret meget at lave udendørs på denne tid af året. Tro om igen. De nøgne træer, buske og landskaber – og måske endda sne – danner nemlig den perfekte ramme om en række sjove naturoplevelser for hele familien. Og det bedste er, at det kræver minimal forberedelse. Det er faktisk bare med at klæde dig varmt på og komme afsted.

Anne-Kristine Sverdrup, seniorspecialist i WWF Verdensnaturfonden, giver her seks forslag til naturaktiviteter for hele familien, når julemad og konfekt skal fordøjes.

1. Find en hjort i skoven

Kig efter forskellige spor ude i skoven. Kig for eksempel efter pels, der sidder fast i krat og buske, et gevir i skovbunden, knogler og kranier, små ovale lorte eller spor af klove i fugtig jord eller det leje, hvor hjorten har hvilet sig. Det kan også være skrabemærker i sne og blade, hvor hjorten har søgt efter spirer.

”Der er fire forskellige slags hjorte i de danske skove, og der er ret gode chancer for at se dem, hvis man husker at være stille og ikke skræmmer dem væk. Det er en god ide at kigge efter hjorte, når det er mørkt, da de oftest er aktive der,” siger Anne-Kristine Sverdrup.

2. Gå på havørnejagt

Find kikkerten frem, og tag på havørnejagt med familien. Havørne findes ofte ved søer og langs kyster. Lolland, Falster, Møn samt Midt- og Sydsjælland huser cirka halvdelen af Danmarks havørnebestand. Havørnen er let at genkende, da det er langt den største rovfugl i landskabet med et vingefang på cirka 2,5 meter.

”Havørnen var i mange år forsvundet fra Danmark, men den har fået et flot comeback over de seneste 30 år. I dag er der omkring 160 ynglende havørnepar, og bestanden vokser støt, fordi vi er blevet gode til at sikre, at havørnen har ro til at lægge sine æg,” siger Anne-Kristine Sverdrup fra WWF Verdensnaturfonden.

3. Lyt til ræve og ugler før sengetid

Både ræve og ugler er larmende på denne årstid. Ræve lyder lidt uhyggelige og ugler lidt mystiske. Der er størst sandsynlighed for at høre ræve og ugler lige før sengetid – især i nærheden af skove. Rævene kan også høres i haver.

”Både ræven og uglen er rovdyr, der primært spiser kød. Begge er almindelige i de danske skove, men de er mest aktive om natten, hvor de kan overraske og overrumple deres byttedyr i mørket,” siger Anne-Kristine Sverdrup.

4. Mærk suset fra en flok gæs

Det vrimler med gæs i det danske vinterlandskab både i byer og på landet. På Sjælland har du gode chancer for at se grågæs, canadagæs, bramgæs og blisgæs, mens du i Jylland kan se knortegæs og kortnæbbede gæs. Nogle af dem står ude på marker og enge, mens andre holder til på søer og i fjorde. De er ret nemme at finde, hvis I kører lidt rundt i landskabet.

”Det er en god ide at finde et sted, hvor gæs overnætter i fred for rovdyr. Det er en stor oplevelse for hele familien at stå og kigge og lytte, mens gæssene flyver ud på søen, før det bliver mørkt. Man kan næsten mærke suset, hvis der er rigtig mange gæs,” siger Anne-Kristine Sverdrup.

5. Led efter rav i mørket

Vidste du, at det er lettere at finde rav om vinteren end på andre tider af året? Det skyldes, at massefylde for vand er tungest ved cirka fire grader. Rav, som er hærdet harpiks, er samtidig meget let og kun en anelse tungere end vand. Derfor kan du være heldig at se ravet flyde rundt i overfladen – i modsætning til almindelige tunge sten.

”En god vinterstorm får ravet til at skylle op på kysten. Hvis du gerne vil finde rav sammen med familien, kan du med fordel overveje at investere i en UV-lampe. Så lyser ravet nemlig op,” siger Anne-Kristine Sverdrup fra WWF Verdensnaturfonden.

6. Se den sjældne baby-gråsæl

Gråsælen føder kun en unge. Det sker i december eller januar. Der bliver kun født 5-10 gråsæler om året i Danmark, så du skal være meget heldig for at se en baby-gråsæl.

”Vi har en meget lille bestand af gråsæler i Danmark, så det kræver både held og tålmodighed at spotte en. Så husk det varme tøj, når du begiver dig ud,” siger Anne-Kristine Sverdrup.