WWF arbejder for at redde koalaen

Koalaen er én af ​​verdens mest ikoniske dyrearter på linje med pandaen, tigeren og isbjørnen. Med deres runde kroppe, store pelsede ører og karakteristiske næser er koalaer ikke kun et symbol på dyrelivet i Australien, men også elsket over hele verden.

Men ligesom pandaen, tigeren og isbjørnen er koalaen i fare for at forsvinde fra naturen. Siden historisk voldsomme skovbrande hærgede Australien i 2019 og 2020 og ødelagde enorme naturområder, har koalaen været truet.

WWF arbejder hårdt for at bevare og beskytte de truede koalaer på Australiens østkyst. Herunder kan du læse mere om WWF’s arbejde for koalaerne.

De helt særlige koalaer

På den australske ø Minjerribah lever en helt særlig bestand af koalaer. På øen, der er på størrelse med Langeland, findes omtrent 1.000 koalaer.

Her har dyrene levet i årtusinder isoleret fra Australiens øvrige koalaer. Derfor er de genetisk helt særegne, og så er de tilmed stort set fri for de sygdomme, som ellers plager moderlandets koalaer.

WWF arbejder sammen med øens oprindelige folk for at bevare og beskytte den unikke bestand af koalaer, der er særligt truet af skovbrande. Brandene forekommer hyppigere og voldsommere på grund af klimaforandringer.

Med ild skal ild bekæmpes

I mere end 20.000 år har Quandamooka-folket på Minjerribah brugt en helt særlig metode til at forebygge skovbrande og beskytte øens dyre- og planteliv. Metoden kaldes ‘kulturel afbrænding’, og fænomenet dækker over en række mindre, kontrollerede afbrændinger i skovbunden, der beskytter mod skovbrande, der løber løbsk.

Siden europæerne ankom til Australien for et par hundrede år siden, har de oprindelige folk været afskåret fra at udføre deres kulturelle afbrændinger. Fraværet af de mindre brande har ændret naturen, så bevoksningen i dag er langt mere tæt. Det gør skovene endnu mere udsat for brande, der løber løbsk.

WWF arbejder sammen med Quandamooka-folket om at genintroducere kulturelle afbrændinger som en metode til naturbevarelse. Der er meget, vi kan lære, af de mange tusindår gamle traditioner.

Du kan læse meget mere om projektet her.

Kunstig intelligens og naturbevarelse

Topmoderne teknologi kan hjælpe Quandamooka-folket, når de udfører kulturelle afbrændinger og beskytter naturen og dens dyreliv på Minjerribah.

Sammen med den aalborgensiske dronevirksomhed Robotto hjælper WWF øens oprindelige folk med at bruge droner og kunstig intelligens til at optimere de kulturelle afbrændinger og holde øje med koalaerne før, under og efter brandene.

På den måde kan vi lære mere om, hvordan ilden påvirker koalaerne, og vi kan sikre, at brandene ikke generer dyrene.

Tak til QATO Fonden for at muliggøre projektet.

 

Bliv klogere på WWF's andre projekter for at bevare de sidste koalaer

Akutindsamling for koalaen

I 2019 og 2020 udbrød der voldsomme skovbrande. Derfor iværksatte WWF en akutindsamling med det formål at samle penge ind til arbejdet for at redde dyrene, hjælpe tilskadekomne samt genopbygge levestederne. Danskerne og WWF sendte over en 11 millioner kroner afsted.

Vi etablerede blandt andet en akut-patrulje, der ledte efter savnede og sårede dyr og støttede lokale læger med udstyr. Læs mere om indsamlingen.

 

Etablering af ny nationalpark

Efter mange års arbejde på at få koalabestandene tilbage på ret køl, bliver der nu etableret en ny nationalpark ved navn Great Koala National Park på den australske østkyst mellem Brisbane og Sydney. Den står klar til brug i 2025. WWF har arbejdet tæt sammen med myndighederne og lokale naturorganisationer for at gøre den nye nationalpark til virkelighed.

Vi arbejder nu på at sikre yderligere 175.000 hektar beskyttet område til koalaerne.

Koalas forever

Koalaerne har desværre været i betydelig tilbagegang siden 2001 – med op til 50 % tilbagegang af arten i Queensland og 62 % i New South Wales.

Hvis ikke vi gør en kæmpe indsats for at modarbejde trusler som ødelæggelse og fragmentering af ​​deres levesteder, kan vi ikke få vendt den negative spiral.

Men WWF er fast besluttet på stoppe denne triste tendens, og vi har brug for din hjælp. Med de rigtige investeringer, projekter og samarbejdspartnere er vores plan at fordoble antallet af koalaer i Australien og få arten tilbage over hele det østlige Australien, og give dem muligheden for at trives igen.

Støt koalaerne her