Marsvin

Danmarks hval

Hvad spiser det?
 Fisk – gerne torsk, sildefisk og fladfisk. Det kan også finde på at spise små blæksprutter.

Hvor lever det?
På den nordlige halvkugle.

Hvor lang tid kan det holde vejret?
Et marsvin kan holde vejret helt op til 10 minutter ad gangen!

En genert hval

Marsvinet er Danmarks mindste og mest talrige hval. Det almindelige marsvin findes på hele den nordlige halvkugle. I Danmark er marsvinet almindeligt i Nordsøen, Skagerrak og Kattegat.

Marsvinet er meget sky af natur og ses derfor ikke så ofte, selvom man er i et område, hvor der er masser af dem. Et marsvin lever som regel alene med sin unge eller i små flokke.

Ligesom andre hvaler er det nødvendigt for marsvinet at komme op til overfladen og trække luft indimellem. Det kan dog holde vejret meget længere end mennesker. Det kan dykke uden at trække luft i op til 10 minutter, men det mest normale er dog, at det trækker luft med et til to minutters mellemrum.

Sender lydbølger ud gennem panden

Ligesom andre tandhvaler har marsvinet et sonarsystem, som det blandt andet bruger til at finde sit bytte med. Sonarsystemet fungerer, ved at marsvinet sender meget stærke lydbølger ud gennem en fedtklump i panden. Fedtklumpen, som kaldes melonen, samler lydbølgerne til en stråle. Når strålen for eksempel rammer en fisk, kastes lydbølgerne tilbage til marsvinet, som nu kender den præcise retning og afstand til byttet.

Trusler

Marsvinet er ikke truet og et fredet dyr, men hvert år er der alligevel flere tusind marsvin, der bliver dræbt af mennesker. Det sker, fordi marsvinene ved et uheld bliver fanget i fiskernes net. Hvis de ikke kan komme op og få luft, bliver de kvalt og dør.