Anakonda

Verdens STØRSTE slange

 

Hvor mange slags anakondaer findes der?
Fire forskellige arter. Den største hedder grøn anakonda eller stor anakonda.

Hvem er anakondaen i familie med?
Boaslangerne

Hvor længe lever den?
 Op til 50 år.

Anakondaen er en kvælerslange

Anakondaen lever i Sydamerikas jungler og sumpe. Den er verdens største og stærkeste slange. Den kan blive over ni meter lang, være tyk som et traktordæk og veje op til 250 kilo (lige så meget som tre voksne mænd). I længde kan den overgås en smule af netpytonen i Asien, men anakondaen er meget kraftigere og tungere.

Hunnen bliver meget større end hannen – man ved ikke hvorfor. Anakondaen er ikke giftig, den er en kvælerslange, der slår sine byttedyr ihjel med rå muskelkraft. Den snor sig rundt om byttet som en spiral og klemmer så hårdt til, at byttet enten bliver kvalt, fordi det ikke kan trække vejret eller får presset brystkassen så meget sammen, at dets hjerte ikke kan slå ordentligt.

Junglens spøgelse

Jaguaren er sky og hemmelighedsfuld, og man ser den næsten aldrig. Til hverdag lever jaguaren alene. Kun i parringstiden tilbringer hannen og hunnen et par dage sammen. Hunnen får én til fire killinger, som bliver sammen med hende, til de er omkring halvandet år gamle. Derefter har de lært at jage selv.

Kan en panter være en jaguar?

Ja. Ligesom leoparden kan jaguaren også være sort, og så kalder man den for en panter. Sorte jaguarer og plettede jaguarer kan sagtens parre sig med hinanden, og de kan få både plettede og sorte killinger i samme kuld.

Trusler

Jaguaren er tit blevet jaget, fordi den tager kvæg og andre husdyr. Derfor er den blevet sjælden eller helt udryddet i mange områder. Men populationen af jaguarer er kun næste truet i dag.