Havleguan

Solbaderen fra Galapagos

 

Hvad vejer den?
 Op til 12,5 kilo.

Hvor lang er den?
 Op til 150 centimeter.

Hvor mange æg lægger den?
 
Ét til fire ad gangen.

Er havleguanen truet?
 Dens status er sårbar.

Drage på vulkanske øer

Havleguanen lever på Galapagos’ kyster, som er en vulkansk øgruppe, der ligger i Stillehavet. Havleguanen er den eneste øgle i verden, der lever af havet. Hver dag risikerer den både at blive stegt ihjel og at fryse ihjel, alt sammen blot for en bid alger. Algerne, som havleguanen lever af, vokser på kystklipperne. Når øglen æder, må den klamre sig til underlaget for ikke at blive skyllet ud i havet af bølgerne. For bedre at kunne holde fast har havleguanen ekstremt lange kløer.

Havet rundt om Galapagosøerne er overraskende koldt, og fordi havleguanen er et vekselvarmt krybdyr, der ikke kan varme sig selv op, bliver den afkølet af bølgerne. For ikke at dø af kulde må den solbade, men det er heller ikke helt ufarligt. Tropesolen bager så kraftigt på Galapagos, at de sorte lavaklipper, som havleguanen sidder på, kan blive varmet op til omkring 60 grader. Så havleguanen risikerer også at blive grillet.

Dykkerøgle

De store hanner lever livet endnu farligere. De starter dagen med at tage flere timers solbad til de er lige ved at overophede. Så springer de i vandet, og et stykke ude begynder de at dykke ned til de rige undersøiske algemarker. Ligesom sæler kan de være neddykket i op til en halv time ad gangen. Solbadningen gør, at de kan overleve længere i det kolde havvand. De skal dog stadig skynde sig tilbage, for hvis ikke de når tilbage i tide, stivner deres muskler af kulde, og så drukner de.

Skyer ud af næsen

Når havleguanen ligger og fordøjer sit måltid, står der skyer ud af næsen på den som på en lille drage. Den får nemlig en masse saltvand med ind, når den græsser alger, og for at slippe af med alt saltet, nyser den det ud gennem næsen. Noget af saltet lander oven på hovedet af leguanen og danner en hvid paryk.