Chimpanse

Menneskets nærmeste slægtning

Hvor meget vejer den?
Op til 70 kilo.

Hvor lever den?
I de centralafrikanske regnskove, fra Sierra Leone i vest til Uganda i øst.

Hvor længe er hunnen drægtig (gravid)
?
 Cirka ni måneder.

Menneskeabe

Chimpansen er, sammen med bonoboen, også kaldet dværgchimpansen, den abe, der ligner os mennesker mest. De er med sikkerhed menneskets nærmeste slægtninge.

Chimpanser lever da også i mindre flokke, som minder meget om menneskets familier.

Ligesom os mennesker er hannen ofte større end hunnen. Chimpanser kan veje op til 70 kilo, og de kan leve op til 40 til 50 år. Chimpanser lever blandt andet af frugter og blade. Samtidig er chimpanserne utrolig gode til at samarbejde, og det ses ved deres evne til at patruljere og forsvare deres flokke mod aber fra andre flokke.

Når chimpanser yngler, parrer de sig med mange forskellige partnere, og der opstår tit lidt konkurrence mellem hannerne om, hvem der har scoret flest hunner. Hunnerne får kun én unge ad gangen, og ligesom mennesker er de gravide i cirka ni måneder.

De er meget intelligente

Chimpanser er utrolig gode til at tillære sig nye evner. Ligesom os mennesker har chimpanser gennem generationer skabt nogle arbejdsmetoder, der går i arv. For eksempel er de vestafrikanske chimpanser mange steder rigtig gode til at bruge stenredskaber til at knække hårde nødder. De kan selv lave redskaberne fra dele af naturen. Ved hjælp af udgravninger har forskere fundet skarpe flager af ituslåede sten, som chimpanserne har brugt til at slå hul på kokosnødder. Forskere har også haft held med at lære chimpanser at tegne.