Et partnerskab med fokus på løsninger
IKEA og WWF’s fælles kamp for klima, træ og bomuld.
Både IKEA og WWF ønsker at udvikle og udbrede ansvarlig og bæredygtig udnyttelse af naturens ressourcer. Derfor har vi i mere end 15 år samarbejdet tæt inden for områderne klima og energieffektivitet, skovbrug, vand og bomuld. Vi samarbejder i 15 forskellige lande.

Samarbejde om afskovning
Mere end 60 procent af IKEA’s samlede materialeforbrug består af træ, og derfor er de gået med i kampen om at sikre, at vi ikke mister skovområder. Det ville hverken være til fordel for naturen, miljøet eller IKEA’s forretning.

WWF og IKEA har forpligtet sig til at fremme ansvarlig skovdrift for at sikre skovene både nu og i fremtiden. Partnerskabet indeholder i dag 13 forskellige skovprojekter, der primært foregår i Rusland, Kina, Bulgarien, Rumænien, Laos og Cambodja. Formålet er at bekæmpe ulovlig fældning, støtte ansvarlig skov­drift og certificering, samt udvikle og fremme innovative driftsværktøjer.

FSC-certificering af skovbruget
Certificering af skovbruget er en stor del af samarbejdet mellem WWF og IKEA, og handler om at sikre ansvarlig skovdrift og beskyttelse af verdens skove. Samarbejdet har blandt andet betydet, at 30 mio. hektar skov i Rusland er blevet certificeret, hvilket svarer til 25 procent af Ruslands leasede skove.

Inden for bæredygtigt skovbrug samarbejder IKEA og WWF bl.a. om følgende:
At skabe samarbejde mellem de russiske og kinesiske toldmyndigheder med henblik på at bekæmpe ulovlig skovhugst.
Etablering af Forest Certification Information Center i Rumænien og Bulgarien for at oplyse om FSC-certificering.
Opføring af testskove i Letland og Litauen, der skal vise skovejerne fordelene ved ansvarlig skovdrift.
Udover egne projekter samarbejder WWF og IKEA også om at sprede budskabet om FSC-certificering og de mange fordele ved ansvarlig skovdrift.

IKEA er en af de største forbrugere af træ blandt varekæder i verden. I 2016 var 61 procent af den samlede mængde træ, som indgik i IKEAs produkter, FSC-certificeret eller genbrugt træ. IKEA’s klare mål er at nå op på 100 procent inden 2020.

Bæredygtig bomuld
I 2016 brugte IKEA 130.000 tons bomuld til sengetøj, håndklæder, møbelpolstring med mere. Det svarer til 1 procent af verdens forsyning af bomuld. Da konventionel bomuldsdyrkning kan have en negativ indvirkning på miljøet og være skadelig for de fattige bomuldsbønder og deres familier, har IKEA i årevis arbejdet med WWF og Better Cotton Initiative for at sikre, at deres bomuld er bæredygtigt. I 2016 nåede IKEA i mål, da 100 procent af den indkøbte bomuld kom fra bæredygtige kilder.

Ingen rødlistede fisk
IKEA støtter WWF’s arbejde for at redde verdens fiskebestande og serverer derfor ikke fisk, som er på WWF’s røde liste over truede fiskearter. Alt fisk og skaldyr der sælges i IKEA er MSC eller ASC certificeret.