05/07/2022

Verdens ældste pindsvin kommer fra Danmark

Thorvald- verdens ældste pindsvin

Dansk pattedyrforskning nåede for alvor verdenspressen, da historien om Thorvald, verdens ældste pindsvin, gik viralt i medierne! Det blev til over 200 nyhedsindslag over hele verden, hvor Thorvald fik sat fokus på pindsvin og deres bevarelse i naturen.

I februar 2023 udgav Dr Pindsvin, Sophie Lund Rasmussen, og hendes kollegaer Thomas Bjørneboe Berg, Owen Jones og Helle Jakobe Martens, et videnskabeligt studie , der beskrev alderen og analyserede dødsårsagerne for i alt 388 døde pindsvin indsamlet i forbindelse med Det Danske Pindsvineprojekt.

 

Verdens ældste pindsvin kommer fra Danmark

De bestemte alderen på de døde pindsvin ved at tælle vækstringe i mikrotynde tværsnit af pindsvinenes kæbeknogler, ligesom man kan tælle årringe i træer. Hver ring repræsenterer et vinterhi, hvor pindsvinene går i dvale, og holder op med at vokse. Derfor dannes der en fortykkelse i knoglen. Pindsvinene går i vinterhi én gang om året, og derfor tæller én ring for ét år.

Blandt alle prøverne fandt de enkelte pindsvin, der blev henholdsvis 11, 13 og 16 år gamle! Det er verdensrekorden for ældste, videnskabeligt bekræftede pindsvin! Det ældste pindsvin, en han på 16 år fra Silkeborg, som blev kaldt Thorvald, døde desværre i pleje, af voldsomme bidskader forårsaget af en hund. Tidligere var aldersrekorden 9 år.

Dog var aldersgennemsnittet for de 388 døde pindsvin, der indgik i undersøgelsen, kun omkring 2 år. Så selvom de fandt nogle overraskende gamle pindsvin, så bliver de danske pindsvin i gennemsnit desværre kun omkring 2 år. Det viser, at de i princippet kan nå at deltage i to parringssæsoner i deres levetid. Det er i det mindste godt nyt for bestanden, da det betyder, at pindsvinene ofte kan nå at formere sig inden de dør.

Vil du lære mere om studiet, kan du læse artiklerne fra Videnskab.dk samt The Conversation, eller se en video, hvor Dr. Pindsvin præsenterer resultaterne.

Den videnskabelige publikation kan downloades her: https://www.mdpi.com/2076-2615/13/4/626

 

Foto: Thomas Degner