09/05/2025

Stop for USAID koster naturen milliarder

USA’s bistandsstop får store konsekvenser for naturbevarelse i nogle af verdens mest sårbare naturområder. Bistandsstoppet går ud over alt fra bekæmpelse af krybskytteri, skovrdyning i Amazonas samt beskyttelse af gorillaer og tigere.

USA er én af de største bidragsydere til naturbevarelse i verden. Eller nærmere var. Alene i 2023 støttede USAID med 375 millioner dollars – svarende til 2,5 milliarder kroner – alt fra bekæmpelse af krybskytteri og beskyttelse af sårbare skovområder.

Men USAID er stoppet, og det vækker stor bekymring hos WWF Verdensnaturfonden.

”Den manglende støtte fra USAID har meget store konsekvenser for mange udsatte arter og deres levesteder. Det truer med at forværre naturens tilstand i områder, hvor naturkrisen allerede er meget alvorlig,” forklarer Trine Glue Doan, direktør for fodaftryk i WWF Verdensnaturfonden.

Særligt hårdt ramt er lande som Vietnam, Congo og Brasilien. Manglen på støtte fra USAID går blandt andet udover en lang række projekter som fjernelse af snarefælder i Vietnams skove, bekæmpelse af skovrydning i Brasiliens regnskove og beskyttelse af kritisk truede gorillaer i Congo.

Naturen er nøglen

I klodens tropiske områder er biodiversiteten størst, og det er samtidig også her, befolkningen oftest er mest afhængig af naturen i det daglige liv. Naturen giver nemlig adgang til alt fra rent drikkevand, friske fødevarer og beskytter mod ekstremt vejr.

Derfor er stoppet for USAID også særligt kritisk i udviklingslande, hvor det truer med at underminere en bæredygtig økonomisk og social udvikling i nogle af verdens mest sårbare områder.

”Det her er en kæberyster for naturen og for de millioner af mennesker, der er dybt afhængige af den. Men vi både kan og skal fortsætte arbejdet med at vende naturkrisen. Det understreger blot behovet for, at virksomheder, som har et fodaftryk på verdens natur, påtager sig et ansvar for at bidrage til at beskytte den, og at lande som Danmark øger støtten til naturbaserede udviklingsprojekter,” siger Trine Glue Doan. Derfor er det positivt, at den danske regering fortsætter niveauet på 0,7 procent af BNP til udviklingsindsatser.

Der er allerede mange danske virksomheder, som udviser ansvarlighed og arbejder seriøst med biodiversitet. Se flere eksempler her.