Stenbiderens skæbnestund
Stenbideren er kritisk truet i de danske farvande, og derfor har fiskeriministeren fredet fisken i 2025. En fisker, en forsker og en havbiolog fortæller historien om en fisk i frit fald.


I mere end tyve år er Søren Jacobsen stævnet ud fra havnen i Helsingør i sin fiskekutter. Langs Nordsjællands kyster fisker han med skånsomme redskaber, og årets første tre måneder er normalt hans travleste og mest indbringende måneder. Men i år er det anderledes. Januar, februar og marts er ellers højsæson for fiskeri efter stenbider, men i år bliver der ikke fanget én eneste stenbider i de danske farvande. Heller ikke fra Søren Jacobsens kutter.
“Lige nu går jeg i stedet og bekymrer mig”, fortæller Søren Jacobsen, der foruden selv at være skånsom kystfisker også er formand for Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri PO.
Fiskeriminister Jacob Jensen (V) besluttede i december at forbyde al fiskeri efter stenbider i 2025. Det betyder, at hverken målrettet fiskeri eller bifangst af stenbider er tilladt. Men det betyder også et betydeligt indkomsttab for en fisker som Søren Jacobsen.
En giftig cocktail
Stenbideren er blevet den mest indbringende fisk for danske fiskere, og der findes eksempler på fiskere, der har landet en millionindtægt i løbet af årets første måneder alene ved stenbiderfangst. Det er kombinationen af høje priser, stor efterspørgsel og et frit fiskeri, der er endt som en giftig cocktail. For fiskerne, men ikke mindst for stenbideren.
“Når værdien går op, mens der bliver færre og færre fisk, så kan det ende galt. Allerede sidste år blev stenbideren vurderet til at være kritisk truet stort set over alt i de danske farvande,” fortæller Ole Henriksen. Han er forsker ved DTU Aqua, der leverer rådgivning til ministeren om fiskebestande i de danske farvande. Det er blandt andet deres rådgivning, der ligger til grund for fiskeriministerens fredning af stenbideren.
At stenbideren nu er kritisk truet herhjemme, kommer ikke som en overraskelse for Thomas Kirk Sørensen, marinbiolog hos WWF Verdensnaturfonden. Han har i årevis advaret om den situation, vi ser nu.
“Det er ulykkeligt, at vi skal ende med en art, der er decideret kollapset i vores farvande, før der bliver gjort noget. Vi har i årevis sagt, at der skal sættes kvoter på stenbideren, men det har skiftende fiskeriministre siddet overhørig,” forklarer han.
Sammen med sine kolleger i Dyrenes Beskyttelse og Danmarks Naturfredningsforening sendte Thomas Kirk Sørensen i december en klar anbefaling til fiskeriministeren: Lyt til den videnskabelige rådgivning, og stop fiskeriet efter stenbider.
“Det gjorde vi nu også sidste år, men i år mødte vi endelig lydhørhed.”
Hjem for at gyde
Stenbiderhunnen kaldes også for en kulso eller kvabso. I årets første måneder er hunnen fuld af rogn, og det er den, fiskerne gerne vil have fingrene i. Rognen er nemlig blevet en eftertragtet forårsdelikatesse hos danskerne, og den kan nemt sælges for flere tusinde kroner kiloet.
Stenbideren lever ude i de frie vandmasser i de store åbne farvande i og omkring det nordlige Atlanterhav. Men når fisken skal gyde, vender den hjem til kystnære områder samme sted, hvor den selv er udklækket og opvokset. Derfor oplever fiskerne i begyndelsen af hvert eneste år, at de danske farvande fyldes med stenbider, der kommer tilbage for at gyde.
Men rognen er de seneste år i stigende grad endt på blinis med creme fraiche og finthakkede rødløg frem for at blive til fiskeyngel. Og det, mener forskerne og marinbiologerne, er den primære årsag til stenbiderens kollaps.
“Stenbideren kan ikke stryges, som man kalder det, når man ellers fjerner rogn fra fisk og sætter dem levende ud igen. De skal sprættes op for at få rognen ud. Så du tager både de nuværende og kommende generationer af fisk, og uden begrænsninger på fiskeriet bliver det meget svært
at opretholde en sund bestand på den måde,” fortæller Thomas Kirk Sørensen.
I gamle dage blev hannerne røget og spist. Men det gør man ikke længere, og kulsoen bliver blævret ved tilberedning. Det er med andre ord kun rognen, der kan spises, og mange stenbidere ender derfor deres dage som blandt andet dyrefoder.
Kampen om fiskeriet
Søren Jacobsen og de øvrige knap 100 medlemmer af Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri PO kan foruden stenbider fange lidt søtunge eller rødspætte med deres garn og andre skånsomme redskaber i årets første tre måneder. Men det kan langt fra gøre op for det indtægtstab, som fredningen af stenbider medfører særligt for de mindre fiskekuttere, forklarer han. Foreningen har derfor foreslået, at der laves en foreløbig treårig oplægningsordning, hvor fiskerbådene landet over ligger helt stille i årets første kvartal, og pengene til ordningen skal komme fra øremærkede EU-midler.
“Som fiskere har vi selvfølgelig en interesse i at få en god bestand af stenbider tilbage i Danmark. Det kræver, at vi stopper med at fiske den ikke bare i år, men også i de kommende år. Det vil i øvrigt også komme en række andre arter, som for eksempel torsken, til gode, at vi slet ikke fisker fra januar til marts, hvor der gydes,” siger Søren Jacobsen.
Og hvis der ikke kommer en oplægningsordning?
“Det tør jeg slet ikke tænke på. Så tager det livet af de sidste mindre fiskekuttere, vi har tilbage,” siger han og fortsætter: “Det her handler om meget mere end stenbideren. Det handler om, hvilket fiskeri vi gerne vil have i Danmark.”
Thomas Kirk Sørensen fra WWF Verdensnaturfonden anerkender, at fiskerne står i en svær situation, når fiskeriet efter stenbider pludselig stopper. Derfor kan en oplægningsordning være en god idé, mener han.
“Vi skal værne om vores kystnære fiskere, som bliver allerhårdest ramt af et fiskeristop. De er et nødvendigt alternativ til det meget omfattende og udbredte fiskeri med bundtrawl, vi har i Danmark.”
Kvoter skal der til
Det er første gang, en fisk totalfredes i Danmark, som fiskeriministeren har gjort med stenbideren. Indtil 2024 var der ingen begrænsninger på fangsten af stenbider herhjemme. Fiskeriet har med andre ord været frit. Fra 2012 til 2022 var gennemsnitsfangsten af stenbider i Danmark omkring 250 tons om året. I 2024 blev der sat hidtil bundrekord med en fangst på bare 24 tons, efter der for første gang blev indført kvoter på fiskeriet.
Hvis vi igen skal have en sund stenbiderbestand herhjemme, så kræver det, at myndighederne begynder at forvalte fiskeriet, mener Thomas Kirk Sørensen fra WWF Verdensnaturfonden.
“I lande som Norge og Island har man i årevis haft kvoter på fiskeriet, og der ser stenbideren ud til at have det bedre. Men i Danmark har vi alt for længe vendt det blinde øje til, og nu har vi de triste konsekvenser for fiskene og for fiskerne,” siger han.
Ole Henriksen fra DTU Aqua er enig med de skånsomme kystfiskere i, at stenbiderens fredning formentlig bør vare flere år, hvis udviklingen skal vendes, og stenbiderbestanden skal komme sig.
“Først og fremmest skal der slet ikke fiskes i en periode. Der skal også effektiv forvaltning til, og det indebærer selvfølgelig først og fremmest regulering af fiskeriet. En kvote er første skridt på vejen mod en mere bæredygtig forvaltning,” siger han.
Kommer vi til at spise dansk stenbiderrogn igen?
“Jeg håber det særligt for de mindre fiskekuttere, der ellers mister en meget stor del af deres omsætning. Men det kræver, at der kommer en effektiv forvaltning fremadrettet.
3 tips til at vælge bæredygtig fisk:
1. Vælg fisk, som ikke er overfisket og er fanget med skånsomme redskaber.
2. Spis forskellige fisk. Det er både sundt for dig og for arterne.
3. Spis lokale fisk. Så støtter du danske fiskere, og de har oftest det laveste klimaaftryk.
Brug altid WWF’s Fiskeguide, når du vælger fisk.