10/01/2023

Klodens superskov er på vej tilbage

Det er lykkedes at stoppe fældningen af verdens mangroveskove og genplante over halvdelen af de træer, som er fældet. Det er en kæmpe sejr for naturen og afgørende i klimakampen.

“Det er den bedste nyhed for naturen i rigtig, rigtig lang tid.” Sådan lyder den umiddelbare reaktion fra Sofie Tind Nielsen, der er seniorrådgiver for skov ved WWF Verdensnaturfonden.

Nyheden kommer fra Global Mangrove Alliance’ nyeste rapport, som viser, at WWF sammen med resten af alliancen nærmest har fået stoppet tabet af verdens mangrover. Til dato har vi ellers mistet over 70 procent af verdens oprindelige mangroveskove. Men nu er den negative udvikling stoppet.

Rapporten viser nemlig, at tabsraten af mangrover er faldet med 80 procent siden 2010.

Læs rapporten fra Global Mangrove Alliance her.

Samarbejde på tværs af landegrænser

”Det gode resultat ser vi, fordi det er lykkedes at stoppe de typiske årsager til tabet. Det har eksempelvis været muligt at stoppe tilladelser til byggerier og anlæg af nye rejefarme på mangroveområder. Men det gode i den her fortællinger er, at vi samtidig har genoprettet halvdelen af de mangroveskove, der er blevet fældet de sidste 12 år,” fortæller Sofie Tind Nielsen.

Som medlem af den internationale alliance, Global Mangrove Alliance, har WWF samarbejdet med både andre NGO’er, industrier, regeringer og lokalsamfund for at bevare det vigtige og fantastiske økosystem.

Alliancen har resulteret i 270 mangroveprojekter fordelt i 50 lande.

“Vi står rigtig stærkt, når vi er mange, der går sammen på tværs af landegrænser, og nu kan vi i den grad se, at det giver pote,” siger Sofie Tind Nielsen.

Læs mere om mangroveskoven her.

5 hurtige om mangroven

1. Mangrovetræerne adskiller sig fra andre træer, fordi de trives rigtig godt i vand med højt saltindhold og iltfattig jord. I sådan et miljø ville andre træer kæmpe for at kunne overleve.

2. Mangrover vokser i tropiske og subtropiske områder i både Asien, Afrika, Australien og Sydamerika. De vokser langs kysten og er en naturlig kystsikring, som beskytter både dyr og mennesker mod oversvømmelser og ødelæggende tsunamier.

3. Mangroveskoven er et helt uvurderligt økosystem, der fungerer som kuvøse for et utal af havets fisk og skaldyr. Rigtigt mange arter er nemlig afhængige af at lægge deres æg ved mangrovens beskyttende rødder, og den er således hjem for hundreder af fuglearter og en lang række krybdyr, padder og pattedyr.

4. Træernes funktion som yngleplads er afgørende for tusindvis af kystsamfund, hvis vigtigste fødekilde er de fisk, de fanger i havet. Undersøgelser har vist, at der er 25 procent flere fisk på de koralrev, som ligger ud for mangroveskov end på de rev, der ikke gør.

5. Mangroveskov optager fire gange mere CO2 end den tropiske regnskov. Derfor er mangroveskoven en vigtig spiller i kampen mod klimakrisen.

 

Vil du hjælpe os med at redde verdens mangroveskove? Bliv Naturvogter her.